Misdaad

Thijs H. krijgt 18 jaar en tbs met dwangverpleging voor drievoudige moord

Thijs H. is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord op drie willekeurige mensen. De rechter acht bewezen dat hij zijn slachtoffers vorig jaar met voorbedachte rade heeft doodgestoken.

De 28-jarige Hagenaar heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg Thijs H. toe op de Brunssumerheide in Limburg. Daar stak hij eerst een 63-jarige vrouw dood en niet veel later een 68-jarige man.

Lees ook: Thijs H. dacht dat wereld in handen was van psychopaten

Tijdens de rechtszaak werden de gruwelijke details van de drie moorden besproken. Zo zijn de slachtoffers vermoedelijk onverwachts aangevallen en vele malen gestoken en gesneden. Ook had de hond van een van de slachtoffers een steekwond in de keel, mogelijk omdat het dier geprobeerd had zijn baasje te beschermen.

‘Geen straf hoog genoeg’

Het Openbaar Ministerie eiste 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de moordenaar. De nu opgelegde gevangenisstraf is dus fors lager uitgevallen. Justitie liet na de uitspraak dan ook weten dat het overweegt om in hoger beroep te gaan. Ook de advocaten van Thijs H. overwegen beroep, aldus zijn raadsman Joost de Bruin.

Lees ook: Nabestaanden slachtoffers Thijs H.: ‘Deze moordenaar mag niet meer vrij rondlopen

Advocaat Sébas Diekstra staat een deel van de nabestaanden bij en zegt dat er voor hen “geen straf hoog genoeg kan zijn”, maar dat dit “met de voorliggende feiten en binnen de voorliggende kaders een passende straf en maatregel is”. Volgens hem gaan de nabestaanden ervan uit dat de minister de tbs-straf van Thijs H. “niet al zal laten aanvangen na zes jaren”.