Gezondheid

Terugkomen uit oranje zones Italië mag, maar kosten zijn voor eigen rekening

Reizigers die nu in Noord-Italië zitten en graag terug willen reizen naar Nederland, moeten daar zelf de kosten voor dragen. Dat blijkt uit rondvraag bij onder meer TUI, Sunweb en De Jong Intravakanties. Reisorganisaties zijn ook niet tot uitbetalen verplicht, maar helpen veelal wel met de terugreis waar dat mogelijk is.

Reizen naar het gebied wordt door de overheid afgeraden, maar kan nog steeds. De reizigers die op dit moment in het gebied zitten, worden niet door reisorganisaties teruggehaald. Mensen die nog richting het noorden van Italië moeten vertrekken, wordt de kans geboden hun vakantie om te boeken of kosteloos te annuleren. Dat geldt voor reizen die voor 15 maart vertrekken.

Het Ministerie voor Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af om af te reizen naar Noord-Italië. Zeker als dat niet noodzakelijk is. Het virus grijpt daar in rap tempo om zich heen en veel Nederlandse patiënten zijn rechtstreeks aan een bezoek in Noord-Italië te linken. Code oranje, dat geldt nu voor heel Noord-Italië. Een aantal gemeenten in Noord-Italië die zijn afgegrendeld vanwege de uitbraak kunnen beter helemaal gemeden worden.

Terugkomen

TUI kreeg al een aantal telefoontjes vanuit Italië met de vraag of ze naar huis moesten komen. ”Het antwoord op die vraag is nee”, laat Petra Kok van TUI weten. ”En toen de reizigers dat hoorden, gingen ze meteen weer de piste op.” Momenteel zitten er in het gebied 155 wintersporters en twee “stedenreizigers” die bij TUI hebben geboekt. Zij mogen zelf besluiten of ze hun vakantie willen afmaken.

Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Zo’n 900 studenten van studentenvereniging Vindicat in Groningen verblijven momenteel via Sunweb in Noord-Italië. ”We hebben contact met hen en aangeboden de terugreis te faciliteren, mochten ze dat willen”, zegt Tim van den Bergh van Sunweb. Er staan bussen klaar om de studenten terug naar Nederland te brengen, maar die zijn dat nog niet van plan. De groep heeft elke dag contact met instanties in Nederland en laat weten meteen te vertrekken als het echt de spuigaten uitloopt.

Aanraden niet te gaan

Sunweb richt zich nu op het omboeken van bestaande reserveringen voor mensen die voor 15 maart vertrekken richting het noorden van Italië. ”Het is geen dringend advies maar we raden mensen aan niet te gaan”, aldus Van den Bergh. ”De meeste mensen verkiezen een andere bestemming. Zo’n tachtig tot vijventachtig procent van de mensen hebben hun reis omgeboekt. Sommigen moeten er nog over nadenken en slechts een enkeling heeft de hele vakantie geannuleerd. We hebben zelfs wintersportvakanties omgeboekt naar een zonvakantie.”

Alle drie de reisorganisaties laten weten voorlopig geen reizen af te gelasten, de focus ligt op omboeken. Er heerst geen paniek bij de organisaties, die het aantal boekingen richting het noorden van Italië wel zien slinken. Volgens De Jong Intravakanties zijn alle organisaties dit jaar goed van start gegaan als het gaat om de boekingen. Dat de reizen naar Italië nu op een laag pitje staan, is geen reden tot paniek. Mensen boeken nu vakanties naar andere bestemmingen.