Opmerkelijk

'Groot tekort aan politieagenten door coronamaatregelen, veiligheid in het geding'

De Nationale Politie heeft te maken met een grote uitval van politieagenten. Het tekort loopt dermate snel op dat het dagelijkse werk in het geding komt. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een interne mail.

De politieleiding noemt het tekort ‘onacceptabel’ en heeft een commercieel testbedrijf ingeschakeld. Agenten komen in aanmerking voor een sneltest tijdens ‘operationeel nijpende situaties’, zoals de inzet bij ongelukken, geweld en terreur.

Meerdere politiekorpsen hebben te maken met een grote uitval van agenten vanwege gezondheidsklachten. Volgens het protocol moeten ze wachten tot ze terecht kunnen bij de GGD voor een coronatest. Daarnaast kunnen veel agenten niet worden ingezet omdat ze in thuisquarantaine zitten, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie tegen RTL.

‘Vitale politietaken in geding’

Door de uitval zou er sprake zijn sprake van een ‘zodanig capaciteitsverlies dat vitale processen in het geding komen’. Het zou gaan om de basispolitiezorg, maar ook¬†Dienst Bewaken & Beveiligen en Dienst Speciale Interventies (DSI). De Nationale Politie laat RTL weten dat eenheden door de capaciteitsdruk steeds vaker agenten van andere posities worden weggetrokken om de noodhulp op pijl te houden en dat dit ten koste gaat van andere politietaken.

Lees ook: Plastic agent moet winkeldieven in Nijmegen wegjagen, in Schiedam al gelukt

In de interne mail van de politie zou staan dat het simpelweg niet uit te leggen is dat door het tekort de veiligheid van burgers en medewerkers in het geding komt. Om die reden zou de politie afwijken van het landelijk testbeleid van de GGD. Agenten zouden om die reden vanaf vandaag terecht kunnen bij het testbedrijf Eurofins.

Beeld: ANP