Politiek

'Leerlingen groep 8 moeten zich tegelijkertijd aanmelden voor middelbare school'

Minister Arie Slob van Onderwijs wil dat er één moment komt waarop alle leerlingen in groep 8 zich kunnen aanmelden voor een middelbare school. Zo moet iedereen een eerlijke kans krijgen.

Nu is het nog zo dat leerlingen zich pas kunnen inschrijven bij een middelbare school als het advies van de eindtoets binnen is. Maar basisscholen nemen zo’n toets op verschillende momenten af, waardoor niet iedereen een gelijke kans heeft.

Een landelijke aanmeldmoment moet ervoor zorgen dat alle leerlingen evenveel kans maken om op de school van hun voorkeur te komen en om op een passend schoolniveau ingedeeld te worden.

Geen eindtoets maar ‘doorstroomtoets’

Naast een vaste dag voor aanmelding wil Slob ook dat de bekende eindtoets voortaan een ‘doorstroomtoets’ gaat heten. Dit moet ervoor zorgen dat de nadruk minder op die toets komt te liggen.

De minister wil namelijk af van harde beoordelingsmomenten en wil dat basisscholen meer rekening houden met toetsen over het hele jaar. “Zo kan een kind op de middelbare school ook makkelijker naar een ander schoolniveau als dat beter past”, denkt Slob.

De nieuwe regeling zou vanaf het schooljaar 2022/2023 in moeten gaan.

ANP