Politiek

Jaap van Dissel praat Tweede Kamer bij over nieuwe opmars coronavirus

Jaap van Dissel geeft dinsdagmiddag opnieuw een technische briefing. Vanaf 13.00 uur praat het hoofd Infectiebestrijding van gezondheidsdienst RIVM de Tweede Kamer bij over de nieuwe opmars van het coronavirus.

De technische briefing is vanaf 13.00 uur live te volgen op hartvannederland.nl en in de Hart van Nederland-app

Vanwege de grote toename van het aantal besmettingen in de afgelopen weken is de Tweede Kamer eerder teruggekomen van zomerreces. Het is voor het eerst sinds 25 juni dat er een technische briefing over het coronavirus wordt gehouden. Van Dissel zal onder meer praten over de laatste cijfers, de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek.

GGD kan het niet aan

Vrijdag maakten de GGD’en in Amsterdam en Rotterdam bekend dat zij het bron- en contactonderzoek niet meer aankunnen en genoodzaakt zijn om het onderzoek in te perken. Dat betekent dat minder goed in kaart gebracht kan worden welke mensen mogelijk besmet zijn. Waarschijnlijk zal ook de GGD bij de technische briefing vertegenwoordigd zijn.

Lees ook: Na noodoproep laten meer mensen zich op corona testen

Donderdag zei premier Mark Rutte dat het coronavirus in Nederland bezig is met een “gevaarlijke opmars”. Vorige week werden er 2.588 nieuwe besmettingen gemeld, bijna een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor. Dinsdagmiddag maakt het RIVM bekend hoeveel nieuwe gevallen er deze week zijn bijgekomen.

Debat Tweede Kamer

Tijdens de persconferentie van Rutte werd onder meer aangekondigd dat horecabezoekers voortaan hun contactgegevens moeten achterlaten. Ook kunnen zaken twee weken gesloten worden als er meerdere mensen besmet zijn geraakt. Verder gaat de GGD telefonisch controleren of reizigers uit risicogebieden zich houden aan de oproep om twee weken in quarantaine te gaan.

Lees ook: IC-baas Gommers vindt verscherpingen logisch: ‘We moeten de stijging stoppen’

Na de technische briefing op dinsdag volgt woensdag een debat in de Tweede Kamer over het coronavirus.

Redactie/ANP