Misdaad

Taakstraf geëist tegen Groningse barmannen voor verkrachten vrouw

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep een taakstraf van 240 uur tegen drie barmannen van een feestcafé in Groningen omdat ze een 20-jarige vrouwelijke klant zouden hebben verkracht. Het OM wil dat het gerechtshof in Leeuwarden ook een voorwaardelijke celstraf van 180 dagen oplegt.

Dit was ook de eis bij de rechtbank in Groningen in 2018. De rechter kwam toen tot vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Vragen om groepssex

De barmannen ontkennen de seks niet. Zij hebben in de nacht van 25 augustus 2016 gezamenlijk seksuele handelingen verricht met de vrouw achter in een café in de binnenstad van Groningen. Volgens het drietal – nu 26, 29 en 30 jaar oud – wilde zij dit zelf. De vrouw had rond sluitingstijd gevraagd om de groepsseks. Zij kenden haar niet.

Het OM stelt dat het slachtoffer dronken was en tegen haar wil seks had. De aanklager baseert zich onder andere op afgeluisterde telefoongesprekken tussen de mannen. De vrouw eist een schadevergoeding van ruim 57.000 euro.

Uitdagend dansen

De advocaat van de mannen wil vrijspraak. De vrouw had die avond urenlang uitdagend gedanst in het café, stelt de raadsman. Dit ging gepaard met fysiek contact met anderen, waarbij is gezoend. Maar volgens hem kan niet worden vastgesteld dat ze dronken was. Zo is er geen alcoholtest afgenomen.

‘Camerabeelden vertellen een ander verhaal’

De advocaat trekt de verklaringen van de vrouw in twijfel. Bij de politie heeft ze gezegd in paniek het café te hebben verlaten. “Camerabeelden laten een andere waarheid zien”, aldus de advocaat. Volgens hem liep ze kordaat en zonder aarzeling naar buiten. Op de beelden is de seks niet te zien.

Dat ze naar eigen zeggen voorafgaand aan de seks werd meegetrokken bij de arm en dat haar vrienden werden weggestuurd, is volgens de raadsman niet waar. Een vriendin heeft verklaard dat zij wilde blijven, stelt de advocaat. Ook had de vrouw gevraagd om het veilig te doen. “Ze wist goed wat ze deed.”

Het hof doet op 6 maart uitspraak.

ANP