Weer & Verkeer

Aankomende nacht supermaan te zien aan heldere hemel

Komende nacht is er weer een heldere supermaan te spotten. Je moet er wel vroeg de wekker voor zetten: om 04:35 uur is de maan het beste te zien. De maan staat dan op 363.595 kilometer. Normaal gesproken staat de maan tussen de 406.000 en de 384.450 kilometer.

Het verschil met een gewone volle maan en de supermaan, is dat deze groter lijkt van omvang. Dit omdat hij dus dichter bij aarde staat. Hierdoor lijkt de maan tien procent groter dan normaal. Ook is hierdoor het maanlicht feller. Woensdagochtend is de supermaan waarschijnlijk goed te zien door het onbewolkte lenteweer.

Lees ook: Snot, keelpijn, hoesten: corona of gewoon hooikoorts?

Een supermaan komt meerdere keren in het jaar voor, de laatste keer was onlangs in maart. Toen werd gedacht dat het ook de grootste supermaan zou zijn, maar omdat een rekenfoutje is gemaakt, is inmiddels vast komen te staan dat de supermaan van de komende nacht nog net iets groter zal zijn.

Maanillusie: maan is enorm

Een mooi moment tijdens de supermaan is ook het moment waarop de maan vlak boven de horizon staat, tijdens maansopkomst en -ondergang. De maan kan er dan imposant groot uitzien, helemaal in relatie tot andere objecten, en heeft vaak een oranjeachtige kleur. Het feit dat we de maan vlak boven de horizon als enorm kunnen waarnemen wordt de maanillusie genoemd en wordt door deskundigen nog niet helemaal begrepen. Vanavond rond half acht komt de maan weer op en is dit effect goed te bekijken.

Het verschil in afstand tussen de aarde en de maan komt omdat de maan in een elliptische baan om de aarde draait. Als dat een perfecte cirkel zou zijn, zou er geen verschil in afstanden tot de aarde zijn.