Gezondheid

Studenten op 'werkvakantie' naar Warffum voor verbouwing verzorgingshuis dementerenden

Studenten van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft brengen deze zomer een aantal dagen door in het Groningse Warffum. Niet om vakantie te vieren, maar om een groot pand klaar te maken voor dementerende ouderen.

Rommie Hoopman en Marianne Meijer zijn samen het project van Het Groen Gasthuis gestart. Als dat project af is kunnen in totaal zestien dementerenden in het gasthuis wonen, vertellen de initiatiefnemers aan Hart van Nederland.

Al vier jaar wordt er aan de villa gewerkt. In oktober moet het helemaal af zijn, maar er is nog enorm veel werk aan de winkel. De dochters van de initiatiefnemers zagen dat er nog veel moest gebeuren aan het huis en trommelden hun studiegenoten uit Delft op om mee te helpen.

Klussen

Voor de studenten is de verbouwing interessant om te doen. “Je ziet die verschillende opbouwlagen waar je over leert tijdens de lessen”, vertelt Maud Meijer. “We hebben ook net een vak gehad over renovatie. Dit gebouw wordt eigenlijk ook gerenoveerd, want het krijgt een andere functie.”

De studenten moeten tijdens de verbouwing rekening houden met de beperkingen van de nieuwe bewoners. Daarnaast moet de inrichting van het gebouw zo huiselijk mogelijk worden gemaakt.

De 15 jongeren werken iedere dag ongeveer van 8.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. “Daarna gaan we volleyballen of zwemmen, want voor de mensen is het ook vakantie. De meeste studiegenoten komen uit het westen, twee van hen komen uit BelgiĆ«.”

Ouderenzorg

Rommie, een van de initiatiefnemers van het project, heeft van dichtbij gezien wat het betekent om voor kwetsbare ouderen te zorgen. “Ik heb mijn vader verzorgd. Hij heeft ruim vier jaar in ons gezin gewoond.”

Ze vindt het belangrijk om te proberen om met haar initiatief het verschil te maken. “Noord-Groningen staat toch bekend als krimpgebied, waar mensen wegtrekken. Wij willen toch een beetje een tegengeluid geven en iets doen voor de omgeving. Mijn vader zou dit denk ik ook wel mooi gevonden hebben.”