Opmerkelijk

Brabantse studente Sanne vast in Slowakije, weet niet of ze terug naar Nederland kan

Sanne van Loon (22) uit Boxtel had zich haar uitwisseling naar Slowakije íets anders voorgesteld. Na slechts enkele weken zit de Brabantse studente nu vast op haar hotelkamer door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Op 28 februari arriveerde Sanne samen met haar studiegenoot Esther in Žilina, maar na de eerste week ging de opleiding al dicht vanwege de uitbraak van het virus. Ze verheugde zich enorm op vier maanden Slowakije, vertelt de studente aan Hart van Nederland. “Maar nu wil ik niets liever dan zo snel mogelijk weer naar Nederland komen.”

Met 90 studenten in hotel

Esther wil daarentegen wel blijven. “In principe mogen we hier naar buiten, maar alles is dicht behalve supermarkten en apotheken.” De studentes krijgen net zoals in Nederland op dit moment online les. “Al kun je dat hier in mijn ogen geen thuisonderwijs noemen”, vindt Esther.

De twee maken deel uit van een groep Erasmus-studenten die meedoet aan een internationaal uitwisselingsprogramma. Er zitten zo’n negentig medestudenten in het hotel. Koken doen ze op de gang, met vier kookplaatjes voor 25 studenten.

Geen vluchten, grenzen dicht

Ondertussen vragen Nederlandse onderwijsinstellingen studenten om dringend terug te komen naar Nederland. Al is dat in het geval van Sanne makkelijker gezegd dan gedaan. Alle Slowaakse vliegvelden zijn namelijk dicht.

Lees ook: Welke landen hebben een reisverbod tegen Nederlanders vanwege het coronavirus?

De dichtstbijzijnde luchthaven die nog open is, ligt in Wenen. “Maar er rijden geen taxi’s, openbaar vervoer is er nauwelijks en de grenzen zijn dicht”, zegt de studenten. “Het is dus ook niet zo dat iemand vanuit Nederland mij kan komen halen met de auto.”

Te voet de grens over?

Sanne heeft contact gehad met zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als de Nederlandse ambassade in Slowakije. Zonder veel resultaat. “Vrijdag vertrekt de laatste vlucht vanuit Wenen naar Amsterdam. Maar ik heb geen idee hoe ik daar zou moeten komen.”

De Slowaakse hoofdstad Bratislava ligt ongeveer 200 kilometer van Žilina. “Daar zou ik nog wel kunnen komen. Vanaf Bratislava (ongeveer vijf kilometer van de Oostenrijkse grens) zou ik te voet de grens over moeten en kijken of ik nog ergens vervoer kan vinden naar de luchthaven”.

Verder weet Sanne echt niet wat ze nog kan doen. “De onzekerheid knaagt enorm”, besluit ze.