Politiek

Tweede Kamer wil strengere eisen voor woningverhuur aan toeristen

De overheid moet de negatieve gevolgen van woningverhuur aan toeristen veel harder aanpakken. De Tweede Kamer wil daarom dat er meer eisen worden gesteld aan verhuurders én online platforms als Airbnb.

Het probleem zit onder meer in de overlast die toeristen veroorzaken in de omgeving van de door hen gehuurde huizen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft eerder een wetsvoorstel ingediend om dit soort problemen beter aan te kunnen pakken, maar haar plannen gaan veel partijen in de Tweede Kamer niet ver genoeg.

Lees ook: Huurprijzen rijzen de pan uit: hoogste stijging in zes jaar tijd

Zo willen meerdere partijen, waaronder regeringspartij VVD, dat er een hogere boete komt voor verhuurders die de regels voor toeristische verhuur aan hun laars lappen. Het bedrag zou daarom naar 8.700 euro verhoogd moeten worden, twee keer zoveel als minister Ollongren voorstelt in haar nieuwe wet.

Verantwoordelijkheid naar Airbnb

Ook moet de handhaving van misbruik beter worden geregeld. De verantwoordelijkheid voor de controles wordt nu te veel bij gemeenten gelegd. Hierdoor blijven de online platforms die de tijdelijke woningen aanbieden namens de verhuurders, zoals Airbnb, nu onterecht buiten schot, vinden veel partijen.

Lees ook: Amsterdam werkt toch aan vergunningenstelsel vakantieverhuur via Airbnb

Voor de toeristische verhuur van woningen moeten particuliere aanbieders zich registreren bij de gemeente. Onder meer VVD en GroenLinks willen dat platforms geen advertenties meer mogen plaatsen van verhuurders zonder registratienummer. Zo kan makkelijker gecontroleerd worden of de aangeboden woningen van particulieren zijn en niet van vastgoedbedrijven.

Zakcentje? ‘Keiharde miljardenbusiness’

Op zich vindt de Tweede Kamer het prima als mensen hun woning af en toe tijdelijk verhuren aan toeristen, bijvoorbeeld als zij zelf op reis gaan en er een zakcentje aan willen verdienen. Maar volgens coalitiepartij CDA is het fenomeen de afgelopen jaren uitgegroeid tot een “keiharde miljardenbusiness”.

Lees ook: Op de bonnefooi op vakantie raakt uit de mode: alles anders door boekingwebsites

Ook is het ongewenst dat er door de vakantieverhuur woningen van de toch al krappe huizenmarkt verdwijnen, stellen verschillende partijen. Daarnaast zorgen de tijdelijke bewoners in sommige wijken voor veel overlast en staat daardoor de leefbaarheid in buurten onder druk.

ANP