Weer & Verkeer

Storm Ciara zorgt nog steeds voor problemen: Oosterscheldekering gaat dicht

Ook maandag zijn de naweeën van storm Ciara nog flink te voelen. Zo zijn er al 220 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Dat getal kan nog oplopen. Ook verzekeraars verwachten maandag nog meer meldingen te krijgen, zij komen hierdoor dinsdag pas met een voorzichtige schatting van de schade.

Omdat de storm ook in andere landen huishoudt, kunnen veel vliegtuigen niet vertrekken. Zo gaan veel vluchten naar Engeland niet door, omdat het landen daar met de harde westenwind te gevaarlijk is.

Lees hier alles over storm Ciara

Spannende landingen

Zondag zorgde Ciara er ook al voor dat 240 vluchten werden geannuleerd. Ook zorgde de rukwinden voor spannende momenten voor passagiers die wél konden landen. Vliegtuigen moesten soms wel vijf doorstarts maken, voordat ze veilig konden landen. Sommige piloten besloten zelfs terug te keren naar het land waar ze vandaan kwamen gevlogen, waardoor passagiers soms uren langer in het vliegtuig zaten dan gepland.

Lees ook: Grote paniek en gegil bij passagiers door doorstarts

Oosterscheldekering

In navolging van de Hollandse IJsselkering sluit maandag ook de Oosterscheldekering, de waterkering op het Haringvliet en de waterkering bij Capelle. De Oostercsheldekering kent 62 sluizen die gemiddeld eens per jaar gesloten worden als de waterstand boven de 3 meter NAP komt. Maandagochtend werd er een stand van 3,05 meter gemeten en gingen de sluiten dus dicht.

De laatste keer dat alle sluizen van de Oosterscheldekering gesloten werden was 3 januari 2018. Rijkswaterstaat verwacht voor het verkeer geen problemen, de weg op de kering blijft open. Wel worden aanhangwagens en vrachtwagens geweerd.

Hoe lang de keringen dicht blijven, is nog niet duidelijk.

Boswandeling

Staatsbosbeheer laat weten dat de zuidwesterstorm niet al te veel schade heeft aangericht aan de bossen. Toch waarschuwen ze mensen voorzichtig te zijn als ze maandag een boswandeling willen maken. Door de storm kunnen er instabiele bomen en takken zijn, zegt een woordvoerder.

“We raden iedereen vooral aan om hun gezonde verstand te gebruiken”, aldus een woordvoerder. Hij laat weten dat Staatsbosbeheer druk bezig is met het vrijmaken van fiets- en wandelpaden. “Geef boswachters daarvoor even de tijd”, raadt hij aan.

Brandweer

De brandweer heeft tijdens storm Ciara in totaal 5071 meldingen binnengekregen. Dat blijkt uit inventarisatie onder 25 veiligheidsregio’s. De brandweer is nog steeds bezig met de afhandeling van minder urgente meldingen.

Maandag maakte Stichting Salvage bekend zondag in totaal 67 keer uitgerukt te zijn, waarvan 47 een direct gevolg waren van Ciara. De stichting biedt verzekerden eerste hulp na brand-, storm- en waterschade. Meldingen over weggewaaide dakbedekkingen kwamen het vaakst voor.

Schade Ciara

Verzekeraars komen pas dinsdag met een schatting van de schade door de storm Ciara. Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars heeft het nu nog geen zin om daar iets over te melden aangezien het maandag ook nog flink waait.

Verzekeraar Interpolis meldde eerder dat er zondag zo’n zeshonderd meldingen zijn binnengekomen van schade aan onder meer huizen en auto’s. Maandag meldde ze dat er rond het middag uur nog eens 130 meldingen zijn binnenkomen. De teller staat nu op 1400 meldingen.

In 1300 gevallen gaat het om schade aan woonhuizen. Er worden vooral meldingen gedaan van omgevallen schuttingen en afgewaaide dakpannen. De meeste komen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant.