Gezondheid

Storing in database coronapatiënten: gegevens besmettingen bij kinderen kwijt

Een storing in een database waarin informatie over geteste coronapatiënten wordt bewaard, heeft ervoor gezorgd dat gegevens van het bron- en contactonderzoek kwijt waren. Dat schrijft AD.

Door de storing was onduidelijk hoeveel kinderen, leraren en zorgverleners vorige week besmet raakten met het coronavirus. Het RIVM heeft tegenover de krant het probleem erkend.

Veel vragen over besmettingen

Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten, legt uit dat de storing veel vragen oproept. “Zijn het geteste mensen die in de zorg werken? Op scholen? Of kinderdagverblijven? Die informatie hebben we nu niet uit deze database,” reageert ze.

Van den Hof stelt dat het om belangrijke informatie gaat. “We weten wél hoeveel patiënten er zijn, maar we weten deze week niet hoeveel kinderen, zorgverleners, mantelzorgers en medewerkers van de kinderopvang getest zijn en welk percentage positief was getest.”

Storing in database coronapatiënten opgelost

Volgens het RIVM is de database van CoronIT de oorzaak van het probleem. Dit is een speciaal voor corona opgericht it-systeem waarin belangrijke informatie over positief geteste coronapatiënten wordt opgeslagen. Het RIVM meldde rond negen uur dinsdagavond dat de storing voorbij zou zijn.

Volgens GGD Ghor hebben de problemen “geen invloed gehad op de acute bestrijding van het virus”.