Dieren

Stagiair Jasper terug van pandareis door China: 'Werken met panda's is echt een droom'

De twintigjarige Jasper Spaaij uit Deurne beleefde de afgelopen weken zijn droomstage in China. De pandaliefhebber mocht begin december achttien dagen stage lopen bij een pandaverblijf in China.

Jasper mocht als enige Nederlander helpen bij het fokprogramma van het pandaverblijf. De pandafreak won de stage bij een prijsvraag met zijn originele idee om panda’s in gevangenschap speels te houden: namelijk met bamboestokken.

Lees ook: Jaspers droom komt uit: hij mag mee op pandareis naar China

“In de bamboestokken zitten aan de binnenkant heel veel draadjes. Als je daar fruit in stopt en de panda’s slingeren daarmee, valt er eten uit”, legt Jasper uit. In China hadden ze dat nog nooit gezien. Het idee werd gewaardeerd.

Leerzame stage

De pandaliefhebber heeft in China niet alleen maar gewerkt, maar ook veel gezien en geleerd tijdens zijn pandareis. “In China vertelden ze me ook hoe pandaberen in het wild leven en waar de eerste panda’s ooit zijn ontdekt in China.”

Op de laatste dag van zijn stage vroeg Jasper of hij daar zou mogen werken. De manager was positief. “Dus ik zou dat wel een jaar willen doen. Dan zou ik daar ook een studie naast willen volgen.”

Officiële vrijwilliger

Jasper was in het park met elf andere prijswinnaars. “We kregen allemaal een speciaal paspoort, waarin we heel ons leven gratis naar het Panda Breeding Center in Chengdu kunnen. Ook hebben we een certificaat gekregen, waarbij we officiële vrijwilliger zijn van het pandaverblijf.”

De dierverzorger kan dus terugkomen wanneer hij wil. Ook krijgt hij de kans om aan het werk te gaan als pandaverzorger. “Dat is voor mij echt een droom.”