Gezondheid

Veiligheidswaarschuwing: 'slijm in potje' kan leiden tot huidirritatie en onvruchtbaarheid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor veiligheidsrisico’s bij het kinderspeelgoed ‘slijm in potje’. De slijm van het merk Free & Easy kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.

Het gaat om de potjes met slijm in vier kleuren (rood, geel, groen en blauw), verkocht tussen juli 2018 en september 2019. De artikelen bevatten te veel boor. Een te hoge boorconcentratie kan leiden tot huidirritatie, misselijkheid en diarree.

Serieuze risico’s door ‘slijm in potje’

Bij langdurige blootstelling kan een verhoogde boorconcentratie zelfs leiden tot blijvend letsel en mogelijk gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.

Het probleem betreft alle artikelen (artikelnummer S34897030) met EAN-code 8719202637052 en batchnummers 277078 en 671638. De EAN-code kun je vinden op de achterkant van de kleurenkaart. De batchnummers zijn boven de barcode vermeld.

Als je dit potje met slijm hebt gekocht, gebruik deze dan niet en breng het artikel terug naar de winkel. Dan krijg je het volledige aankoopbedrag terug, belooft het speelgoedbedrijf. Je hebt de aankoopbon daar niet voor nodig.

Het slijm is verkocht via de winkels De Suikerbol in Wassenaar (liggend in pretpark Duinrell), Nagel Consultancy B.V. in Nijmegen, Tuincentrum Oosterik B.V. in Denekamp, V.O.F. Langeveld in Den Haag, Supermarkt van Keppel B.V. in Zevenhuizen en T.O.M. BV in Bladel.