Politiek

Sigarettenverbod drijft pomphouders tot wanhoop: 'Dit is voor ons de doodsteek'

Een Kamermeerderheid wil de verkoop van sigaretten verbannen uit tankstations en supermarkten. Dit dreigende sigarettenverbod hakt er stevig in bij pomphouders. “Als dit wegvalt, kun je alleen nog concurreren met benzineprijzen. Dat gaat veel tankhouders de kop kosten.”

Lees ook: Geen sigaretten meer bij tankstations en supermarkten, Kamermeerderheid is voor

Ewout Klok, voorzitter van branchevereniging Beta, noemt het plan voor een sigarettenverbod totale waanzin. “Het is pure verkiezingsretoriek; de wet voor het uitstalverbod moet nog ingaan, daarvan weten het effect nog niet eens. Nu al een wet voor tabaksverbod doorvoeren is gewoonweg belachelijk!”

Groot deel van omzet

Daarnaast stelt Klok dat dit voor veel pomphouders een zware financiële dobber kan betekenen. “De sigarettenverkoop is goed voor zestig tot zeventig procent van de shopomzet. Als dat wegvalt, kun je alleen nog concurreren met benzineprijzen. Dat gaat heel veel tankhouders de kop kosten.” Pomphouder Theo Hegeman onderschrijft de woorden van Klok. “Dit tabaksverbod is voor ons de doodsteek.”

Ook voor supermarkten zou deze motie ervoor zorgen dat het beleid 180 graden omdraait. Rene Roorda, directeur van brancheorganisatie CBL: “We zijn nu in 4000 supermarkten tabaksproducten aan het afdekken, dat moet volgens de wet per 1 juli. Als deze motie wordt aangenomen, dan dreigt dit verbod daar doorheen te walsen.”