Gezondheid

Sharwin lag een jaar geleden acht uur onder het puin: ‘Ik probeer er niet te veel aan terug te denken'

Een jaar geleden lag hij acht uur onder het puin van het pand in Den Haag dat was ingestort door een explosie. De 28-jarige Sharwin Ramgolan was het laatste slachtoffer dat door de brandweer onder het puin vandaan werd gehaald. Ondanks de traumatische gebeurtenis gaat het nu ‘redelijk goed’ met hem. “Ik heb dit jaar niet echt stilgestaan bij wat er is gebeurd, maar ik heb me meer beziggehouden met gezondheid.”

Op 27 januari 2019 stortte een deel van een rij huizen aan de Jan van der Heijdenstraat in door een gasexplosie. Sharwin woonde met zijn vader en moeder op de benedenverdieping van het drie etages hoge appartementencomplex. Het duurde acht uur voordat hij van onder het puin kon worden gered. Met spoed werd hij toen naar het ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk heeft hij daar ruim drie maanden gelegen.

Lees ook: Nog steeds mensen vermist na explosie Den Haag: “Mijn neefje ligt nog daar”

Naast Sharwin raakten nog negen andere mensen gewond. De explosie werd veroorzaakt door een scheur in de hoofdgasleiding onder de straat. Gas kwam vrij en dat hoopte zich op in de kruipruimtes. Hoe het vervolgens tot ontploffing kwam, is niet meer na te gaan. Volgens het Openbaar Ministerie valt niemand iets te verwijten, ook netbeheerder Stedin niet.

21 keer geopereerd

Vooral het been van Sharwin was ernstig gewond. Hij is hieraan 21 keer geopereerd. “Mijn rechterbeen is door de beknelling onder het puin vreselijk aangetast. Ik kan niet langer dan vijf minuten achter elkaar lopen en ik kan niet lang stilstaan. Vooral ’s nachts heb ik veel pijn. Ik kan in mijn handen klappen als ik vier uur heb geslapen”, zegt Sharwin.

Hij is afgelopen jaar veel bezig geweest met revalideren. Daardoor heeft hij minder tijd gehad om stil te staan bij wat er is gebeurd. “Ik probeer het leven weer op te pakken en niet te veel terug te denken aan die dag. Ik blijf vrij nuchter en dat verbaast iedereen. Ze zeggen dat de klap nog komt, maar daar ga ik niet vanuit.”

Traumatische gebeurtenis

Zijn nicht Sharita Patandin kan het echter niet zo makkelijk achter zich laten. Vorig jaar zat ze voor de tv toen ze zag wat er gebeurde. “Ik weet nog dat ik tegen de tv schreeuwde dat ze hem onder het puin vandaan moesten halen. Dat beeld krijg ik nooit meer van mijn netvlies af”, zegt ze.

“Ik denk er al een week aan dat het een jaar geleden is. Ik ben ook niet meer in de straat geweest, want dat kan ik niet. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ze er allemaal nog zijn en dat het nu weer goed met ze gaat.”

Ook de ouders van Sharwin maken het goed. Inmiddels wonen ze met z’n drieën in een noodwoning in Ypenburg. De vader van Sharwin had veel brandwonden opgelopen door de explosie. Ook is bij hem PTSS gediagnostiseerd. De moeder had een verbrijzelde ruggenwervel en haar enkel was gebroken. “Ondanks dat zitten we er niet zo veel meer mee. We denken er natuurlijk wel aan terug, maar we kijken ook vooruit”, aldus Sharwin.