Gezondheid

Seksuele voorlichting is volgens Nederlanders vooral een taak van ouders

Jongeren blijken steeds minder vaak een condoom te gebruiken. Soa Aids Nederland wil daarom dat er meer en betere seksuele voorlichting op scholen wordt gegeven. Maar Nederlanders vinden dat een taak voor de ouders, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland.

Soa Aids Nederland vroeg aan jongeren of ze een condoom gebruiken tijdens de seks en dat blijken steeds minder tieners te doen. Tien jaar geleden gebruikte tachtig procent van de jongeren het voorbehoedsmiddel, nu is dat nog maar iets meer dan de helft.

School of ouders?

De kans op het krijgen van een soa of een zwangerschap is voor de jongeren die geen condoom gebruiken erg groot. En dus moeten scholen beter hun best doen als het gaat om seksuele voorlichting, vindt Soa Aids Nederland.

Uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 2500 mensen blijkt echter dat Nederlanders vinden dat seksvoorlichting niet de verantwoordelijkheid van de school is. Een ruime meerderheid van 89 procent vindt dat vooral ouders deze taak hebben.

Tekst gaat verder onder video

Condoom over banaan

Mensen doen dat nu ook al. Acht op de tien ouders zegt namelijk seksuele voorlichting te geven aan hun kroost. Hierbij vertellen ze bijna allemaal (93%) over het belang van condooms en hoe het soa’s en ongewenste zwangerschappen kan tegen gaan.

Toch vindt Soa Aids Nederland dat seksuele voorlichting ook thuis hoort op school. “Het is belangrijk dat er op alle vlakken aandacht voor is. Als je er dingen over hoort op school, ga je misschien thuis ook praten”, legt Karolien Maris van de organisatie uit.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.