Lifestyle & Entertainment

Seksistische carnavalsliedjes kunnen die nog wel in deze tijd?

Ieder jaar verschijnen er weer seksistische, ludieke, dubbelzinnig en stereotyperende carnavalsliedjes. De één vindt het niet meer kunnen. De ander vindt het een fenomeen dat onlosmakelijk verbonden is met carnavallen, hossen en drinken.

‘Vieze Jack’ is koning in het schrijven van dit soort dubbelzinnige nummers. Die horen volgens hem bij carnaval en hij boekt er grote successen mee. “Overigens is het niet alleen maar vies en smerig, ook de jeugd draait mijn nummers.”

Oordeel zelf (tekst gaat verder onder video):


Als tegenhanger lanceert Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit, vandaag een ludieke carnavalsversie van hun publiekscampagne: ‘Ben je oké?’. Een videoclip, waarin ongewenst seksueel gedrag in het uitgaansleven wordt bezongen.

Beluister hieronder het muzieknummer van het kenniscentrum:


Seksuele intimidatie

“Met deze campagne willen we carnaval vrolijk en veilig houden”, laat een woordvoerder weten. “Het gaat ook over dat je bij elkaar checkt of alles oké is.” Het is bedoeld als tegenhanger op de seksistische dubbelzinnige manier.

“Seksuele intimidatie komt voor tijdens carnaval en tijdens uitgaan. Mensen die carnaval vieren zeggen dat dat er een beetje bij hoort. Maar het hoort er niet bij”, vindt Rutgers.