Gezondheid

Brabantse ouders maken zich zorgen: 'Straks loopt mijn kind een leerachterstand op'

Op diverse scholen in Noord-Brabant kunnen kinderen geen les krijgen in verband met het coronavirus. En dat zorgt voor onrust onder ouders.

Leerlingen en leraren met ziekteverschijnselen mogen niet op school komen. Als er geen vervangende leerkracht wordt gevonden, blijft de hele klas thuis. In Breda zitten zevenhonderd kinderen thuis. Koepelorganisatie SKPO, waarbij 36 scholen zijn aangesloten, laat Hart van Nederland weten dat er zo’n 1600 kinderen niet op school zijn.

Zorgen om coronavirus

Op sociale media uiten ouders van kinderen die vanwege de uitbraak van het coronavirus thuis zitten hun zorgen. Zij klagen vooral over onduidelijkheid. Zo weten ouders niet altijd welke kinderen wel en welke kinderen niet thuis moeten blijven.

Ouders vinden het ook vervelend dat ze niet weten hoe lang hun kinderen thuis zitten. Moeder Mirjam uit Helmond moest beiden dochters vandaag thuis houden. “Ik ben vandaag toevallig vrij, dus kom niet in de problemen. Voor morgen probeer ik opa en oma, maar niet iedereen heeft dit achter de hand. Dat veroorzaakt veel onrust.”

De school verzoekt ouders per mail om in ieder geval voor begin deze week een oplossing te zoeken. Mirjam is vooral bang dat haar kinderen nu te veel lesuren gaan missen. “Voor mijn jongste, die in groep 3 zit, is het misschien nog niet eens zo erg, maar mijn oudste zit in groep 6. Ik maak me daar wel zorgen over.”

Moeder vreest leerachterstand

Ook moeder Riona is bang voor een leerachterstand. Haar kinderen gaan in Empel naar school. “Ik maak me wel een beetje zorgen om mijn jongste. Zij heeft moeite met bepaalde lessen en extra uitleg nodig. Als dit te lang gaat duren, weet ik niet of ze straks in groep vier de leerstof bij kan benen.”

Ouders van wie de kinderen wel nog naar school kunnen twijfelen soms of ze hun kinderen niet ook gewoon thuis moeten houden. Een moeder uit Waalwijk zegt bijvoorbeeld: “Het veroorzaakt veel onrust. Kinderen uit de andere groep zeven en acht moeten wel thuis blijven en een paar kinderen uit de klas zitten ziek thuis. Ik denk dat ik mijn dochter morgen ook maar thuis houd, want straks is er toch iemand op school die ook besmet is.”