Politiek

Slachtoffers van schildersziekte kunnen eindelijk een vergoeding claimen

Goed nieuws voor mensen met OPS, ook wel de schildersziekte genoemd. Na jarenlang strijden krijgen ze eindelijk een schadevergoeding van de overheid. Het gaat om een bedrag van ruim 20.000 euro per slachtoffer.

Stichting OPS spreekt van een kroon op het werk. Volgens Janke van Midlum van de stichting zitten er veel schrijnende gevallen onder de OPS-patiënten. “Het feit dat men lange tijd geen oog en oor had hiervoor, heeft veel onbegrip en verdriet veroorzaakt. Eindelijk is er erkenning!”

Lees ook: Recordschadevergoeding voor schildersziekte

‘Geen zorgen meer’

Kees van de Laarschot uit het Gelderse dorpje Gendt is erg blij met de financiële genoegdoening. Hij was schilder en is jarenlang blootgesteld aan vluchtige oplosmiddelen.

Hij raakte hierdoor gehandicapt, zijn huwelijk strandde en Kees kwam in de bijstand terecht. Lange tijd was de oud-schilder afhankelijk van de voedselbank. “Voor het eerst sinds lange tijd hoef ik mijn geen zorgen meer te maken.”

De komende weken organiseert Stichting OPS verschillende informatiebijeenkomsten voor mensen die in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Het gaat om ongeveer 540 gevallen. De regeling treedt vanaf 1 maart in werking, aanstaande zondag dus.