Politiek

Premier Rutte: economie kan stootje door coronavirus hebben

Het kabinet voelt er nog niet voor om “drastische maatregelen” te nemen om de effecten van het nieuwe coronavirus op de economie op te vangen. “We kunnen een stootje hebben als Nederland”, zegt premier Mark Rutte maandag.

Paniek om de wereldwijde uitbraak van het virus en onrust op de oliemarkt zorgden ervoor dat de AEX met ruim 7 procent kelderde op maandagochtend. Shell verloor meer dan 20 procent van de beurswaarde.

Nog geen economische crisis

Volgens de coalitiepartijen is dat “zorgelijk”, maar de meeste partijen achten het nog niet noodzakelijk om in te grijpen. Het virus is allereerst een gezondheidscrisis, benadrukken politici.

Lees ook: Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima nemen corona-maatregelen

Fractieleider Rob Jetten van D66 stelde zondag in het televisieprogramma Buitenhof voor om het investeringsfonds waar het kabinet aan werkt alvast in te zetten om te voorkomen dat de corona-uitbraak de economie kan ontwrichten. Maar zijn coalitiegenoten zitten daar nog niet op te wachten.

‘Te vroeg voor ingrijpen’

Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma moet dat fonds echt alleen worden gebruikt om de economie “structureel” te verbeteren. De coalitie houdt volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie de vinger aan de pols, “maar het is echt nog te vroeg om te zeggen: we moeten ingrijpen.” Bovendien lopen bedrijven nou eenmaal risico, vindt hij.

Volgens premier Rutte staat Nederland er voorlopig goed voor. “Onze buffers zijn maximaal gevuld.” Hij wijst op de “historisch lage werkloosheid, de lage staatsschuld, het begrotingsoverschot. We kunnen echt een klap hebben”, zei hij bij het coalitieoverleg op maandagochtend.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff was niet aanwezig bij dat overleg. Hij is verkouden en moet dus thuisblijven. “Dan ben je Brabander en ben je verkouden, dan moet je thuisblijven”, zegt hij in een filmpje op Twitter. Hij raadt iedereen aan om de adviezen van het RIVM op te volgen.

Lees ook: Tien medewerkers Amphia Ziekenhuis Breda besmet met coronavirus