Gezondheid

Er is een run op zelftests voor het coronavirus, maar 'je hebt er niets aan'

Omdat lang niet iedereen die ziek is getest kan worden op het nieuwe coronavirus, is er een ware run ontstaan op zelftests. Maar heeft het zin om zelf zo’n test af te nemen? Het antwoord is kort: nee.

Volg ons liveblog met de laatste ontwikkelingen over het coronavirus

Een groothandel in beautyproducten uit het Brabant Oosterhout sprong in het gat en verkocht duizenden tests in korte tijd. De interesse is enorm, vertelt eigenaresse Manuela Lammerse van Beautytec aan Hart van Nederland. “We kunnen de vraag bijna niet aan. De tests die nu besteld worden, kunnen we pas in april leveren.”

Lammerse en haar man begonnen met de verkoop vanwege hun zieke dochtertje. “Ze heeft een longaandoening en we zijn bang dat ze ziek wordt. Je wordt niet getest, ook niet als je ziek bent, maar kunt het wel doorgeven, dat is het enge”, legt ze uit.

‘Soort zwangerschapstest’

“Iedereen kan deze test bij zichzelf afnemen. Het is net zo makkelijk als een zwangerschapstest, maar dan met een drupje bloed”, aldus Lammerse. Het gaat om een zogenaamde lgM/lgG-test, die antilichamen in het bloed meet. De test komt volgens haar van een fabrikant uit China en is betrouwbaar. “We verkopen niet zomaar iets”, verzekert de verkoper.

Lammerse is overigens duidelijk over het gebruik van de zelftests. “Is hij positief? Meld je dan altijd bij de huisarts. Dat staat ook in de gebruiksaanwijzing die ik mee stuur.”

Zelftest geeft schijnzekerheid

Gezondheidsorganisatie RIVM is duidelijk over eventuele vervolgstappen na het doen van een thuistest. “Komt eruit dat je het coronavirus hebt? Dan is dat voor ons géén reden om een test af te nemen”, laat een woordvoerder weten.

Hij zegt dat het RIVM eigen criteria heeft en dat een dergelijke zelftest daar niets aan verandert. “Dit creëert alleen maar schijnzekerheid.” Ook kan de woordvoerder niets zeggen over de betrouwbaarheid van de tests. “De tests die wij doen werken heel anders, of deze tests werken of niet kunnen wij niet zeggen.”

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugdwaarschuwt voor zelftesten op het nieuwe coronavirus. Deze tests zijn al wel beschikbaar op internet, maar ze zijn nog niet goedgekeurd. “Er is dus nog geen toestemming gegeven om dit soort testen op de markt te brengen”, aldus de inspectie.

Lees ook: Drugsdealers slaan slaatje uit sluiting coffeeshops

Uitgescholden

Lammerse en haar man blijven stug doorgaan met de verkoop. “We worden uitgescholden omdat mensen denken dat we het voor het geld doen, dat is absoluut niet zo”, benadrukt ze. “We doen dit puur om mensen te helpen. Als mensen weten dat ze het coronavirus hebben en daardoor voorzichtiger zijn, ben ik blij.”