Gezondheid

Actiegroep Vrouwen voor Vrijheid met ruim duizend mensen op Museumplein tegen coronamaatregelen

Meer dan duizend mensen hebben zaterdagavond deelgenomen aan een manifestatie van actiegroep Vrouwen voor Vrijheid op het Museumplein in Amsterdam. Er werd aandacht gevraagd voor de zorgen die zij hebben omtrent coronamaatregelen van het kabinet. De demonstratie zou vroegtijdig werden afgebroken omdat de coronaregels niet werden nageleefd. Daar is volgens de actiegroep echter niets van waar.

Een vergunning voor de manifestatie was aangevraagd van 16.00 tot 19.00 uur. De eindtijd van het programma stond op 18.00 uur. De politie en gemeente waren daarvan op de hoogte, vertelt Sascha van Westen van de actiegroep Vrouwen voor Vrijheid.

Toen de politie om 18.20 uur aan de organisatie vroeg om hun muziek uit te zetten, zag de politie dat als een ‘beëindiging in samenwerking met de organisatie.’ “Die was echter al afgelopen toen”, aldus Van Westen.

Tegengestelde mening

Vrouwen voor Vrijheid is het er niet mee eens dat er vanuit de overheid maar één lijn opgevolgd dient te worden. “Wij geloven dat iedereen de ruimte moet krijgen om een tegengestelde mening te mogen hebben en persoonlijke keuzes te kunnen maken”, schrijft de actiegroep op hun website. Mede-activisten werd opgeroepen om lampjes en lampionnen mee te nemen naar de demonstratie op het Museumplein. Daar werd massaal gehoor aan gegeven.

Vroegtijdig afgebroken

De gemeente Amsterdam had toestemming gegeven voor de manifestatie, op voorwaarde dat de coronamaatregelen zouden worden nageleefd. In een schriftelijke verklaring aan Hart van Nederland liet de gemeente weten dat de manifestatie in overleg met de politie voortijdig is afgebroken door de organisatie. “Rond 18:10 uur bleek dat de deelnemers zich niet aan opgelegde voorschriften hielden”, schrijft de gemeente. “Een toespraak en muziek leidden tot onrust onder de aanwezigen waardoor de coronamaatregelen niet goed nageleefd werden.”

“Niets van waar”, reageert Van Westen. Wij hielden ons allemaal aan de maatregelen, dat is ook te zien op de beelden. De actiegroep baalt van de berichtgeving, die volgens hen zorgt voor een verkeerd beeld. “Wij willen juist uitdragen dat we niet tegen alles zijn, maar juist vóór onze vrijheden.”

Beeld: Twitter