Opmerkelijk

Drama treft familie overleden Arie: rouwkaarten kwijt in sorteercentrum PostNL

Arie van Ruitenburg was een gezicht in Leiden, vertelt zijn dochter Jolanda. Alleen al daarom verdient hij een grootse, goed georganiseerde uitvaart. Dat leek helemaal goed te komen, tot Jolanda donderdag slecht bericht kreeg: iemand raakte de rouwkaarten kwijt in een PostNL-sorteercentrum.

Lees ook: Postbode ontslagen om gedumpte rouwpost

“Mijn vader is dinsdagmorgen overleden, zaterdagochtend is de uitvaart. Hij werd 80 jaar en was 60 jaar getrouwd met mijn moeder”, deelt dochter Jolanda. “Het is een enorm groot verdriet, maar ik wist me goed te houden. Tot het nieuws vandaag kwam dat de rouwkaarten kwijt waren. Dat nieuws heeft me gebroken.”

Speciaal verzendproces voor rouwpost

De familie werd donderdagochtend gebeld door iemand van PostNL met de mededeling dat de rouwkaarten kwijtgeraakt zijn in het sorteercentrum in Nieuwegein. Jolanda: “Zo’n afscheid is het laatste dat je iemand kunt meegeven, je wilt kenbaar maken wanneer die dienst is.”

Een woordvoerder bij PostNL betreurt de situatie ten zeerste. “Iedereen gaat heel zorgvuldig met dit soort precaire post om. We hebben er een apart proces voor ingericht, juist om ervoor te zorgen dat dit soort dingen niet gebeuren.”

Rouwkaarten kwijt, wat nu?

De kwijtgeraakte rouwpost wordt waarschijnlijk niet teruggevonden, maar er gloort hoop aan de horizon. Jolanda’s zus heeft alle rouwkaarten, zo’n 90 stuks, allemaal opnieuw geschreven. De uitvaartondernemer is in hoogsteigen persoon naar het sorteercentrum in Nieuwegein gereden om de nieuwe kaarten te brengen.

“In de hal van het sorteercentrum staat inderdaad een speciale brievenbus voor dit soort post,” vertelt de PostNL-zegsvrouw. “Doe je daar het postpakket voor half elf ‘s avonds op de bus, dan wordt het de volgende werkdag bezorgd.”

Het ziet er dus naar uit dat alle genodigden vrijdag alsnog een prachtige rouwkaart op de mat hebben liggen. Jolanda hoopt het van harte, als het aan haar ligt, zit de aula zaterdagochtend stampvol. “Voor die ouwe heb ik alles over.”

Foto ter illustratie, via ANP