Gezondheid

Onderzoek CNV: rouwende werknemers moeten langer verlof krijgen

Werknemers die recentelijk iemand verloren hebben moet langer en flexibeler de tijd krijgen om dat verlies de verwerken. Dat zegt Vakbond CNV. Zij stellen voor dat werkgevers flexibeler omgaan met het opnemen van rouwverlof.

Volgens de bond zou er een periode van twee weken moeten komen, zonder dat er vakantiedagen op worden genomen, om te rouwen. Op deze manier hopen zij dat het aantal burn-outs op de werkvloer voorkomen kan worden.

Een op de tien mensen die werkt en een dierbare heeft verloren, loopt door de combinatie van werken en rouwen tegen een burn-out aan. Dat blijkt uit onderzoek dat vakbond CNV onder 1100 werkenden liet uitvoeren door Maurice de Hond.

Lees ook: Jonge zorgprofessionals kampen steeds vaker met burn-outklachten

Niet kunnen werken

Uit de resultaten blijkt dat 44 procent de afgelopen tien jaar te maken kreeg met verlies van een dierbare en daardoor meerdere dagen niet kon werken. Een derde van de respondenten meldde zich kort ziek, 9 procent deed dat voor langere tijd. Meer dan een kwart geeft aan te snel weer aan het werk te zijn gegaan.

Ruim 20 procent zegt te weinig ondersteuning van zijn of haar werkgever te hebben gehad om het werk weer goed op te pakken. De helft van de groep “rouwende werkenden” vindt dat de bestaande regelingen voor rouwverlof ontoereikend zijn. 51 procent steunt een “flexibel opneembaar rouwverlof” van zo’n twee weken, aldus CNV.

ANP/Redactie