Gezondheid

Rokers paffen stug door tijdens de coronacrisis

Er wordt behoorlijk wat gepaft tijdens de coronacrisis, zo blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. Een kwart van de rokers in Nederland zegt namelijk meer te zijn gaan roken sinds de uitbraak van de pandemie. Volgens het instituut komt het rookgedrag voort uit stress.

In oktober start de jaarlijkse actie Stoptober, waarbij rokers worden opgeroepen om tenminste de hele maand niet te roken. Volgens Trimbos is negen procent van de rokers van plan om komende oktober mee te doen. De helft van die mensen zegt door de coronacrisis meer gemotiveerd te zijn om te stoppen. Dit omdat ze bijvoorbeeld bang zijn om het coronavirus zelf op te lopen.

Lees ook: Rokers willen stoppen uit angst voor corona

Rokers gevoeliger voor virusinfecties

Rokers hebben minder goede afweer in hun longen. Ze zijn daarom gevoeliger voor virusinfecties en dus waarschijnlijk ook voor het coronavirus. Eenmaal besmet lopen rokers groter risico om ernstig ziek te worden. Rokers hebben ook meer kans de ziekte te verspreiden omdat ze meer hoesten.

De maand oktober is inmiddels uitgegroeid tot een groot nationaal stopmoment. Volgens het Trimbos-instituut is de kans op een succesvolle stoppoging met Stoptober vijf keer zo groot als wanneer rokers alleen proberen te stoppen. Ook zijn 28 dagen een overzichtelijke periode. Het is kort genoeg om vol te kunnen houden, en lang genoeg om de positieve effecten van het stoppen te ervaren en je gedrag aan te passen.

ANP