Gezondheid

RIVM meldt 66 nieuwe doden door coronavirus, 75 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële dodental door het coronavirus is in Nederland gestegen tot 4475. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 66 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 75 naar 10.456.

De voorgaande dag was het aantal sterfgevallen met 120 mensen bijna twee keer zo hoog. 20 april was het aantal doden op een dag voor het laatst zo laag, toen ging het om 67 mensen. De dagen erna was het aantal telkens boven de honderd. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 37.845. Dat zijn er 655 meer dan op zaterdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Momenteel worden voornamelijk mensen met risico op een ernstig ziektebeloop en zorgmedewerkers op Covid-19 getest. Van alle gemelde patiënten is de helft 60 jaar of ouder.

Dalende lijn

“De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overleden patiënten”, meldt het RIVM.

Minder coronapatiënten op de IC

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, bedraagt nu 934. Dat zijn er 25 minder dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag zakte het aantal patiënten op de ic voor het eerst sinds lange tijd tot onder de 1000.

Ook liggen er 395 mensen met andere aandoeningen (non-Covid) op de ic’s.

ANP