Gezondheid

Waarschuwing RIVM: 'Waterzuiveringsinstallaties verspreiden mogelijk legionella'

Zo’n tachtig waterzuiveringsinstallaties in Nederland geven een verhoogd risico op verspreiding van de bacterie legionella. Hierdoor kunnen mensen ziek worden, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat om installaties voor de zuivering van industrieel afvalwater en rioolwater.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu moeten de betreffende zuiveringsinstallaties maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen.

Legionella

Ook zijn beschermingsmaatregelen voor medewerkers nodig. Legionellabacteriën kunnen onder andere ernstige longontsteking veroorzaken. In 2018 waren er bijna zeshonderd patiënten met longontsteking door legionella in Nederland, twee keer zoveel vergeleken met vijf jaar eerder. In 2017 overleden er 31 patiënten aan de besmetting.

“Meestal kan niet achterhaald worden waar de ziekteverwekkers vandaan komen. Maar de afgelopen jaren is een aantal patiënten ziek geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen”, aldus het gezondheidsinstituut.

In totaal zijn er 709 waterzuiveringsinstallaties onderzocht. Installaties met het grootste risico op verspreiding van legionella hebben onder meer een biologisch zuiveringsproces en, voor bacteriën, voedselrijk afvalwater. De temperatuur van het afvalwater ligt bij deze risicovolle installaties tussen de 30 en 38 graden Celsius.

Lees ook: RIVM adviseert maatregelen tegen legionella

In de zomer van 2019 adviseerde het RIVM al maatregelen. “De belangrijkste maatregel is ervoor zorgen dat open waterbassins met beluchting afgedekt zijn, zodat legionella niet naar de omgeving wordt verspreid,” reageerde het RIVM toen. “In het water dat uit de zuivering komt, kunnen nog legionellabacteriën zitten.”

ANP/Redactie