Misdaad

Rijles voor een beurt, het is 'gewoon' legaal en moeilijk aan te pakken

Een 23-jarige rij-instructeur uit Capelle aan den IJssel is woensdag opgepakt voor seks met een minderjarige. Hij leverde rijlessen in ruil voor seksuele handelingen. Online worden door meer rij-instructeurs dergelijke deals aangeboden.

Strafbaar is het niet, rijlessen aanbieden voor seks,  zolang het maar vrijwillig gebeurt en niet met minderjarigen. Ongewenst is het wel, volgens branchevereniging BOVAG.

Rijles in natura betalen

Op de website sexjobs.nl bieden tientallen instructeurs hun diensten aan. “Hierbij bied ik rijles aan tegen betaling in natura. Ik geef al jaren rijles ben goed uitziende aantrekkelijke man”, aldus één van hen.

rijles

Anderen spelen in op geldgebrek om dure rijlessen te kunnen betalen. “Wil je graag je rijbewijs halen, maar heb je niet veel geld? Ik bied rijlessen aan, te betalen in natura.”

Een jaar of vijf geleden kwamen de naturabetalingen ook al aan het licht. “Je hoopt na een tijdje dat het de kop is ingedrukt”, zegt Paul de Waal van BOVAG. “Helaas is dat niet zo, maar ik tel mijn zegeningen dat het om incidenten gaat. Kennelijk is het moeilijk om aan te pakken.”

Lees ook: Rijbewijs in ruil voor seks met minderjarige: 23-jarige rijinstructeur opgepakt

Rijles

VOG voor rij-instructeurs

De brancheorganisatie pleit al jaren voor een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor rij-instructeurs. “Tegenwoordig kun je vanaf 16,5 jaar rijlessen nemen. Je wil weten aan wie je je kind toevertrouwt”, aldus De Waal.

“Je hebt ook te maken met een onevenwichtige machtsverhouding en je zit één op één in een auto met de instructeur. Dat maakt het kwetsbaar en een afhankelijkheidsrelatie. Maar het is ook stom en naïef als je erin meegaat”, vindt De Waal. “Doe dat dus nooit. Ga dan maar gewoon wat langer doorsparen.”

De 23-jarige instructeur uit Capelle aan den IJssel kan in de gevangenis belanden. Hoewel vrijwillige seksuele handelingen met 17-jarigen volgens de wet niet verboden zijn, is dat in dit geval wel zo. Het misbruiken van een gezagsverhouding mag namelijk niet, en iemand van 16 of 17 jaar verleiden met giften mag ook niet.