Politiek

Renkum kan komst jongeren Hoenderloo Groep niet betalen

De gemeente Renkum heeft het geld niet om de jongeren van de Hoenderloo Groep te huisvesten. De jongeren zitten op die zorglocatie omdat ze complexe psychiatrische problemen hebben. Als er acht tieners worden overgeplaatst, kost dat Renkum naar eigen zeggen zo’n 1,5 miljoen euro extra per jaar.

De Gelderse gemeente vraagt in een brief aan minister De Jonge hoe hij dit wil gaan oplossen. “Dit kunnen we de inwoners niet meer uitleggen”, schrijft het gemeentebestuur. In Renkum zijn al veel zorginstellingen gevestigd. Er moet bezuinigd worden omdat zoveel geld naar de zorg gaat.

Dagelijks 500 euro per jongere

Nu de Hoenderloo Groep gaat sluiten, is zorgaanbieder Pluryn binnen de organisatie op zoek naar geschikte plekken voor de tweehonderd jongeren die daar waren ondergebracht. Een van de opties is het orthopedagogisch behandelcentrum Jan Pieter Heije in Oosterbeek, gemeente Renkum.

Lees ook: Medewerkers protesteren tegen sluiting Hoenderloo Groep, ‘deze jongeren kunnen niet terug naar huis’

Het gemeentebestuur zegt dat Pluryn bekijkt of bij dat centrum een groep van de Hoenderloo Groep geplaatst kan worden. Zo’n groep bestaat uit acht jongeren. “De gemeente moet daarvoor 500 euro per jongere per dag financieren. De gevolgen van de sluiting van de Hoenderloo Groep pakken voor ons financieel extreem nadelig uit”, staat in de brief.

Zorgen bij ouders

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie dat de gemeente Renkum in de toekomst compensatie kan krijgen voor de jongeren die vanuit de Hoenderloo Groep overkomen. De kosten zullen lager uitvallen dan de gemeente nu heeft berekend, stelt een woordvoerder. Het ministerie zegt contact op te zullen nemen met het gemeentebestuur.

Lees ook: Ouders Hoenderloo Groep bezorgd om nieuwe plekken: ‘Alle kinderen zijn van slag’

De ouders van de jongeren in de Hoenderloo Groep maken zich zorgen over het lot van hun kinderen. Zij vragen zich af of de nieuwe plekken die Pluryn heeft beloofd ook echt geschikt zijn.

ANP / Redactie