Misdaad

Waarom werd de jonge voetballer Bilal (20) doodgestoken?

Woensdag moeten twee verdachten voor het eerst voor de rechter komen voor de moord op Bilal Aydin (20). De jonge voetballer van HVV Laakkwartier werd eind vorig jaar doodgestoken in Den Haag.

Bilal Aydin werd op 22 december 2019 doodgestoken op de kruising van de Rijswijkseweg en de Goudriaankade in het Haagse stadsdeel Laak. Volgens zijn familie was hij kort daarvoor gebeld door een neef, die vertelde lastig gevallen te worden door een groep jongens.

De voetballer schoot zijn neef te hulp, maar werd ter plekke al snel vastgehouden door de groep. Terwijl hij geen kant op kon, werd er op hem ingestoken. De politie maakte een paar uur na de steekpartij bekend dat Bilal was bezweken aan zijn verwondingen.

Lees ook: Doodgestoken Bilal werd vastgehouden terwijl er op hem werd ingestoken

Meerdere verdachten aangehouden

Na de steekpartij vluchtten meerdere jongeren de wijk Schipperskwartier in. In de dagen daarna werden vier verdachten aangehouden. Een maand later werd een minderjarige jongen opgepakt en in februari volgden nog zes arrestaties in de zaak.

Op camerabeelden is te zien dat er iets verderop bij de Haagse Hogeschool eerst een ruzie is geweest tussen meerdere personen. De politie onderzoekt nog of dit mogelijk de aanleiding is geweest voor de fatale steekpartij.

Lees ook: Voetbalteam eert doodgestoken Bilal: ‘Hoor mijn ouders iedere nacht huilen’

Bilal was een geliefde speler van HVV Laakkwartier. In januari namen ruim 2000 mensen op indrukwekkende wijze afscheid van de jonge voetballer. Er werd een herdenkingstocht gehouden waarbij veel werd gehuild en gebeden. De plek waar Bilal tragisch om het leven kwam, was bezaaid met bloemen.

Tekst gaat verder onder video

Niet-inhoudelijke zitting

Twee 19-jarige mannen moeten woensdag voor de rechter verschijnen. Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting, wat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk behandeld wordt. Wel zal onder andere bepaald worden of de verdachten in voorarrest moeten blijven. In de zaak is ook een 16-jarige verdachte, hij wordt waarschijnlijk berecht door de kinderrechter.

Door de strenge maatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus mag maar een beperkt aantal mensen in de rechtbank aanwezig zijn. Een van de verdachten heeft al aangegeven niet te komen, de andere zal de zitting waarschijnlijk via de telefoon volgen.

ANP/Redactie