112

'Vader die basisschool in Grootebroek binnenreed wist niet van eindfeest'

De man die afgelopen zomer met zijn auto een schoolgebouw in het Noord-Hollandse Grootebroek binnenreed, zegt dat hij niet wist dat er op dat moment ouders en leerlingen aanwezig waren voor een eindfeest. Dat zei zijn advocaat maandag tijdens een eerste inleidende zitting in de rechtbank.

De 55-jarige Michael K. reed woensdagavond 1 juli basisschool ‘t Palet binnen en belandde met zijn auto in de gang van het gebouw. Er vielen geen gewonden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem aangeklaagd voor poging tot moord, vernieling van een gebouw en bedreiging met de dood.

Lees ook: Vader die basisschool inreed in Grootebroek beschuldigd van poging tot moord

‘Geen plannen om mensen te schaden’

Volgens de officier van justitie moet Michael K. wel degelijk hebben geweten dat die bewuste avond in de school iets bezig was. Zo lag buiten het gebouw onder meer een rode loper en hingen er ballonnen. Ook zou hij volgens getuigen zijn uitgestapt, hebben gescholden en daarna weer zijn ingestapt om vervolgens het pand in te rijden.

Voor de rechtbank zei de verdachte geëmotioneerd dat hij spijt heeft en geen plannen had om mensen te schaden. “Ik heb niets tegen die mensen, ook niet tegen de juffen. Zij hebben jarenlang hun best gedaan voor mijn zoon. Ik wou dat ik het kon terugdraaien.”

Lees ook: Zoon van school gehaald na autocrash in Grootebroek

Motief blijft onduidelijk

Waarom hij met zijn auto de school van zijn zoon binnenreed, bleef onduidelijk. Zijn advocaat wilde alleen kwijt dat er in de ogen van zijn cliënt geen conflict was met de school. “Voor hem was alles in het reine.” Kort na het incident zei de politie dat sprake was van een conflict tussen de man en mensen van de school. Ook had Michael K. volgens de politie gedronken.

Lees ook: Automobilist die basisschool Grootebroek inreed is boze vader met conflict

Zijn raadsman vroeg de rechtbank om Michael K. in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafproces op vrije voeten te stellen. Volgens hem is inmiddels wel vast komen te staan dat de verdachte niemand iets wilde aandoen. De rechtbank beslist later op maandag over dat verzoek.

De strafzaak gaat eind december verder. De inhoudelijke behandeling zou volgend jaar plaats moeten vinden.

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: Inter Visual Studio/Daniëlle Rood