Politiek

Rechter Groningen wijst verzoek van FDF af: voorlopig verbod om te demonstreren met trekkers blijft bestaan

De boeren van Farmers Defence Force (FDF) hebben slecht nieuws gekregen in de rechtbank van Groningen. In een kort geding oordeelde de rechter dat het voorlopige Groningse verbod om te demonstreren met landbouwvoertuigen blijft bestaan.

De FDF stond donderdagochtend tegenover Veiligheidsregio Groningen in de rechtszaal. De veiligheidsregio heeft deze week besloten dat boeren in Groningen tot maandag 13 juli geen demonstraties meer mogen houden waarbij landbouwvoertuigen worden ingezet op openbare wegen en plaatsen. Dat verbod blijft na de uitspraak van de rechter dus staan.

De demonstraties hebben meerdere keren geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties, aldus de veiligheidsregio. “Men houdt zich niet aan de verkeersregels en volgt aanwijzingen van de politie niet op”, aldus de advocaat van de veiligheidsregio donderdag.

Lees ook: Boeren tijdens kort geding: ‘Trekker is het symbool van onze demonstraties’

De rechter concludeert dat de veiligheidsregio bevoegd is om het verbod op te leggen.

‘Aantasting van grondrecht’

De boeren vinden het verbod een aantasting van het grondrecht op demonstreren. De tractor is volgens hen het symbool van de demonstraties. “Zonder trekkers worden de boeren niet gehoord of gezien”, zei de jurist die FDF bijstaat tegen de rechter.

FDF liet voor de zitting al weten in beroep te gaan als de rechtbank haar geen gelijk zou geven.

Later meer.