Misdaad

Rechtbank velt vonnis in zaak zeilbootmoord, is Peter P. verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw?

De rechtbank in Utrecht doet vrijdag uitspraak in de strafzaak tegen de 65-jarige Peter P. Hij zou zijn vrouw in september 2015 om het leven hebben gebracht op hun zeiljacht, dat op dat moment lag afgemeerd in een baai bij het Colombiaanse eiland Isla Grande.

P. Heeft altijd ontkent dat hij zijn vrouw zou hebben vermoord. Hij zegt dat zijn vrouw een overval door piraten niet heeft overleefd. Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel tegen de gewezen dierenarts uit Heino geëist.

Aanval door piraten

P. en zijn echtgenote (54) waren destijds op wereldreis op hun jacht ‘Lazy Duck’. De verdachte heeft tijdens eerder zittingen al uitgebreid uitgelegd hoe die bewuste avond zou verlopen zijn.

De avond begon vredig met een spelletje en drankjes. Rond 18.00 uur zat P. naar eigen zeggen op de wc van het jacht, toen hij zijn vrouw plotseling hoorde schreeuwen. Vervolgens is hij in de toiletruimte bedreigd, geslagen en bijna gewurgd door twee gemaskerde mannen. De mannen vroegen om computers en geld en bonden hem vast.

Dood in de kajuit

Volgens P. heeft hij gezegd dat ze konden pakken wat ze wilden. Toen de rovers waren vertrokken, heeft hij zichzelf kunnen bevrijden. Zijn vrouw, de 54-jarige Durdana de Bruijn, lag dood in de kajuit, met een handdoek om haar hoofd. Hij zei niet meer te weten of hij buiten bewustzijn is geweest.

P. verklaarde eerder tijdens de zaak dat het erg lang heeft geduurd voordat hij effectief alarm kon slaan. De Colombiaanse kustwacht kon in eerste instantie zijn boot eerst niet vinden. Pas uren daarna kwam de politie aan boord. Met drie agenten aan boord is P. naar Carthagena gevaren.

Piraten

P. heeft altijd ontkend dat hij bij de dood van zijn vrouw betrokken is. Hij zegt veel spijt te hebben van het feit dat hij in Colombia het woord ‘piraten’ heeft gebruikt, omdat hij destijds kreeg tegengeworpen dat daar helemaal geen piraten waren. Hij kon op dat moment in het Spaans geen ander woord vinden, zei hij.

De rechtbank had een reeks kritische vragen over P.’s verklaring, onder meer over de verwondingen die hij tijdens de overval zegt te hebben opgelopen.

Twijfels aan verhaal

De Colombiaanse autoriteiten twijfelden aan het verhaal van de man. Ook de Nederlandse justitie, die de vervolging van Colombia heeft overgenomen, doet dat. Het OM vindt het piratenscenario niet aannemelijk.