Misdaad

Rapport over seksueel misbruik bij Jehova's mag worden gepubliceerd

Het wetenschappelijk onderzoeksrapport naar aangiften van seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen Gemeenschap mag openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag beslist.

Lees ook: Jehovah’s proberen jarenlang misbruik van Hadassah onder de pet te houden

Uit het onderzoek van het kenniscentrum WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Universiteit Utrecht blijkt dat driekwart van de slachtoffers ontevreden is over hoe de gemeenschap is omgegaan met de melding van seksueel misbruik. Het voelde voor hen niet als erkenning van hun leed. Zij voelden zich alleen staan. De Jehova-gemeenschap probeerde via de rechter publicatie van het rapport te voorkomen.

Veel seksueel misbruik bij Jehova’s betreft incest

In totaal meldden 751 mensen zich bij de onderzoekers: 292 met persoonlijke ervaringen en 459 met meldingen van misbruik dat een ander overkwam. Veel van het gemelde misbruik kwam binnen gezinnen voor: 48 procent van de meldingen gingen over incest. Bijna de helft van de ondervraagden is nog lid van de Jehova’s getuigen.

Dertig procent stapte naar de politie, en 27 procent deed aangifte. Deze groep was een stuk positiever over hun behandeling: 63 procent geeft een voldoende, het meest gegeven cijfer was een 10.

Gemeenschap gaat slecht om met klachten

De melders zijn zeer negatief over hoe de gemeenschap met hun klacht omging. Het gemiddelde gegeven cijfer is een 3,3. Tachtig procent deed melding van het misbruik binnen de gemeenschap. De onvrede komt onder meer voort uit het feit dat de leiders van de gemeenschap gericht zijn op “het bijeenhouden van de gemeenschap door dader en slachtoffer bij voorkeur weer met elkaar te laten verzoenen”.

Hoewel de gemeenschap de laatste tien jaar stappen heeft genomen om beter om te gaan met misbruik, zijn er nog altijd “geen waarborgen dat meldingen adequaat behandeld worden”, concluderen de onderzoekers. Voor de slachtoffers is er maar weinig ondersteuning en erkenning, wat tot verder trauma kan leiden.

‘Rapport is discriminerend’

In een schriftelijke reactie laat Jehova’s Getuigen Nederland weten naar de rechter te stappen “om de beledigende delen van het rapport van de Universiteit Utrecht wetenschappelijk onjuist, partijdig, discriminerend en lasterlijk te laten verklaren ten aanzien van de goede naam en reputatie van Jehovah’s Getuigen in Nederland en over de hele wereld.”

ANP, redactie