Gezondheid

Gezondheidsraad: niet aangetoond dat 5G schadelijk is, uitrol kan doorgaan

De overheid en telecomproviders kunnen doorgaan met de uitrol van 5G. Dat concludeert de Gezondheidsraad woensdag na onderzoek. Ze moeten daarbij wel in de gaten houden wat de gevolgen voor de gezondheid van mensen zijn.

Tegenstanders van het nieuwe netwerk voor snel mobiel internet stellen dat de straling van de antennes schadelijk is voor mens en milieu. Het onderzoek van de Gezondheidsraad heeft dat niet aangetoond, maar het is volgens het wetenschappelijk adviesorgaan ook niet helemaal uit te sluiten.

Lees ook: Een op de vijf Nederlanders angstig voor straling mobiele netwerken

‘Één frequentie nog niet gebruiken’

Het 5G-netwerk maakt gebruik van meerdere frequenties. Sommige daarvan worden al gebruikt voor onder meer wifi-aansluitingen. Dat heeft niet geleid tot gezondheidsschade en die frequenties kunnen dus gewoon worden gebruikt voor 5G. De Gezondheidsraad raadt wel aan om één frequentie nog niet te gebruiken, omdat de mogelijke risico’s daarvan nog niet genoeg zijn onderzocht.

Lees ook: De vijf geboden over 5G: wat is het en hoe werkt het?

De raad zegt in een rapport dat het niet waarschijnlijk is dat 5G-straling kan leiden tot bijvoorbeeld kanker, vruchtbaarheidsproblemen, miskramen of afwijkingen bij de geboorte. Het is wel waarschijnlijk dat blootstelling eraan samenhangt met “veranderingen in elektrische activiteit in de hersenen”, maar het is niet bekend “of dat gunstig of ongunstig is voor de gezondheid”.

ANP