Opmerkelijk

Raadsel in Ridderkerk: grafsteen op mysterieuze wijze verdwenen

Corine Stolk uit Ridderkerk schrok zich te pletter toen ze vorige week het graf van haar ouders ging bezoeken. De grafsteen van haar in 2012 overleden moeder bleek verdwenen.

Vorige week woensdag was de vrouw op begraafplaats Vredenhof in Ridderkerk vanwege een rouwdienst. Toen ze in de pauze het graf van haar broer en ouders wilde bezoeken zag ze dat de urn van haar vader en de steen op het graf van haar moeder waren verwijderd. Corine, die zelf ernstig ziek is, zegt voor tien jaar grafrechten betaald te hebben. Ze is zeer verbaasd, boos en geschrokken.

DNA-test

Het lichaam van haar moeder ligt er volgens Corine nog wel. ”Maar op de begraafplaats kreeg ik van een beheerder te horen dat de as uit de urn van mijn vader gestrooid was.” De gemeente zelf ontkent dat de as is uitgestrooid en zegt dat de urn, die op het graf van de moeder stond, bewaard is gebleven. Corine wil daarom een DNA-test, om te kijken of de as wel echt van haar overleden vader is. ”Ik vind het weinig geloofwaardig klinken dat de as van mijn vader er nog zou zijn, nadat ik meerdere keren te horen kreeg dat de as is uitgestrooid.”

‘Kapotgeschrokken’

Burgemeester Attema zegt zich “kapotgeschrokken” te zijn van dit bericht. “Het is zeer schokkend om de grafsteen van je ouders niet meer aan te treffen. Dit is overduidelijk niet goed gegaan, daar komt een intern onderzoek naar, maar dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Ik heb mevrouw Stolk persoonlijk duizendmaal excuses aangeboden. Maar daarmee is dit dossier nog niet gesloten.” De gemeente is een intern onderzoek gestart om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit.

Op de excuses van de gemeente reageert Corine flauwtjes. ”Wat zijn excuses in dit geval waard?”, zegt ze. Waar de steen is, is voorlopig een raadsel. ”Die is vermoedelijk vernietigd”, denkt Corine. Maandag heeft ze een 1 op 1 gesprek met de burgemeester. Wat het resultaat van die ontmoeting ook zal zijn, de pijn zal het niet kunnen verzachten. ”De steen is weg, en die komt niet meer terug.”