Gezondheid

Quarantaineperiode loopt af voor Nederlanders uit Wuhan-regio

Het zit er in principe bijna op voor de Nederlanders die in quarantaine zitten sinds hun terugkeer uit Wuhan. Daar stak half januari het nieuwe coronavirus de kop op.

Die quarantaine duurt nu bijna twee weken. Dat zou genoeg moeten zijn om vast te kunnen stellen of ze het virus onder de leden hebben. Als dat zondag niet zo blijkt te zijn, zijn ze weer vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Thuisquarantaine

De vijftien Nederlanders en twee Chinese partners werden twee weken geleden geëvacueerd uit Wuhan en omstreken, het hart van de virusuitbraak. China bedong dat ze eenmaal terug in Nederland veertien dagen in afzondering zouden blijven. Die tijd mocht het leeuwendeel van hen wel thuis uitzitten. Maar ze moesten binnenblijven en mochten bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen of pakjes aannemen. Ook moest de boodschappen voor hen gehaald of bezorgd worden.

Of mensen in quarantaine ziek zijn geworden, wil minister Bruno Bruins (Medische Zorg) tot dusver niet zeggen. De evacués belden dagelijks met de GGD. Hun is gevraagd om eenmaal per dag hun temperatuur op te meten en te letten op ziekteverschijnselen.

De evacués die niet thuis, maar elders in quarantaine zijn ondergebracht, klaagden niet toen Bruins hen laatst belde, aldus de minister. “Toen zagen ze echt de goede kant ervan in.” Maar “ik kan me heel goed voorstellen als je die veertien dagen in quarantaine hebt gezeten dat het ook wel weer heel prettig is om naar je vrienden en bekenden toe te gaan.”

Vijfsterrenhotel

Een van de evacués die op een ander adres zijn ondergebracht, is China-correspondent Anouk Eigenraam. Op de site van het FD schrijft de journaliste dat haar onderkomen lijkt op “een standaardkamer in een vakantiepark, maar de service is als in een vijfsterrenhotel”. Eigenraam wil zo snel mogelijk terug naar China, “ook al betekent dit in theorie dat ik meer risico loop op besmetting”.

Besmetting

De ziekte, die in totaal aan ruim 1600 mensen het leven heeft gekost, dook voor het eerst op in het Chinese Wuhan. Grote delen van de provincie gingen kort daarna op slot om besmettingen te voorkomen. Wereldwijd zijn er nu meer dan 69.000 mensen geïnfecteerd met het virus. De meesten daarvan wonen in China.

Lees ook: Eerste dode in Europa door coronavirus, Chinese toerist overleden in Frankrijk

Zaterdag overleed een Chinese toerist in een ziekenhuis in Frankrijk aan het virus. Daarmee is hij het eerste dodelijke slachtoffer in Europa geworden. In totaal zijn er buiten China vier mensen overleden. Een in Japan, een in de Filipijnen en een in Hong Kong

ANP/Redactie