Opmerkelijk

Medewerkers houden protestmars bij Baarnse zorginstelling Amerpoort

Tijd voor de cliënt, dat is wat medewerkers van de Baarnse zorginstelling Amerpoort willen. Om hun eisen kracht bij te zetten, hielden ze dinsdagmiddag een lawaaierige protestmars van de poort naar het hoofdgebouw.

Jennifer de Bruin, die op de dagbesteding werkt, legt aan Hart van Nederland uit waarom ze actie voeren. ”Momenteel werken we 8-uursdiensten. Die uren hebben we echt hard nodig om de dag voor te bereiden.”

‘Minder tijd, minder veiligheid’

Amerpoort wil dat inkorten naar zeven uur. Volgens De Bruin betekenen kortere diensten dat ze niet de juiste zorg kunnen bieden aan de cliënten. ”We kunnen onze dagen niet meer goed voorbereiden, kunnen niet meer overdragen.”

In de instelling verblijven cliënten die veel zorg nodig hebben. “Dat we minder tijd hebben voor de cliënten gaat ook ten koste van de veiligheid”, waarschuwt ze.

Volgens Charaf Boudhan van vakbond FNV is het al de derde actie bij de zorginstelling in korte tijd. Ze willen in gesprek gaan met Amerpoort. “De werkdruk is te hoog en naast het personeelstekort is er ook een hoog ziekteverzuim.”

Steun van ouders

De medewerkers worden in hun actie gesteund door ouders van cliënten. Ook Carla Rouleau, een van de ouders, is daarom bij het protest. “Als ouders willen wij enkel dat ons kind de beste zorg krijgt, daarom steunen we de actie.'”

Rouleau weet dat het om cliënten gaat die zeer moeilijk gedrag vertonen en intensieve zorg nodig hebben. “Het is belangrijk dat er goed samengewerkt wordt en goed gekeken wordt naar wat de patiënten willen.”

Dat kan volgens de moeder per dag verschillen. “Wat nu in acht uur gebeurt, moet binnenkort in zeven uur gebeuren.” Er zullen daarom steken gaan vallen, denkt ze. “Dat extra uur is hard nodig.”