112

Tien gemeenten doen mee aan proef met wapenstok voor boa's

Aan de proef met een wapenstok voor boa’s die in januari van start gaat, doen tien gemeenten mee. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag weten. De pilot moet helpen bij het maken van nieuwe regelgeving over de uitrusting van boa’s.

De gemeenten die geselecteerd zijn voor deelname aan de proef zijn Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Hoorn, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer en Zuidwest Friesland.

Lees ook: Boa’s opnieuw in actie na mishandeling collega: ‘Gebeurt ons elke maand wel een keer’

Er hadden zich in totaal 22 gemeenten ingeschreven voor de pilot. Volgens het ministerie is bij de selectie gekozen voor landelijke spreiding en een verdeling over zowel steden als landelijke gebieden.

Eerst opleiding en training

Voordat in de gemeenten gestart kan worden met de uitvoering van de pilot, moeten de boa’s beginnen met een aanvullende opleiding en training met de korte wapenstok. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus: “Met deze pilot komen we tegemoet aan een wens die al langer leeft. Dit middel kan onder andere door de mogelijke preventieve werking ervan de veiligheid van de boa vergroten.”

Agressie

Vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boa Bond willen graag zo snel mogelijk dat boa’s een wapenstok krijgen, omdat volgens hen de agressie tegen handhavers in deze coronatijd verder toeneemt.

Lees ook: Handhavers mishandeld in IJmuiden: politie wil foto’s en video’s zien

Foto: ANP