Politiek

Politie onderzoekt hulpmiddel om lachgas in het verkeer op te sporen

De politie onderzoekt of een detectiemiddel dat in de medische wereld wordt gebruikt, kan helpen bij het opsporen van lachgas in het verkeer. Het middel moet helpen om aan te tonen dat bestuurders lachgas hebben gebruikt, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie.

Het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was, is de afgelopen jaren explosief toegenomen. In 2016 ging het om zestig gevallen, halverwege 2019 waren het er al 960.

In Tilburg gebeurden er afgelopen week weer twee ongelukken door lachgas. Bij één daarvan overleed zelfs een vrouw van 23 jaar. Afgelopen nacht werd er in de Brabantse stad een negentienjarige joyridester aangehouden. Ook bij haar lag een lachgastank in de auto. De politie noemt het een zorgelijke ontwikkeling.

Lees ook: Automobiliste (23) overleden na eenzijdig lachgas-ongeluk in Tilburg

Hoe herken je lachgas?

Het kabinet wil graag een verbod op het recreatief gebruik van lachgas, ook om het aantal verkeersincidenten te verminderen. Maar hoe dat gehandhaafd moet worden, is niet duidelijk.

Lees ook: Kabinet verbiedt lachgas: ‘Ballonnetje niet zo onschuldig als het lijkt’

Met bloed-, speeksel- of urinetesten wordt lachgas niet herkend. Agenten moeten dus ballonnen, cilinders of een tank in de auto zien liggen of iemand op heterdaad betrappen.

Vervolgens is het ook nog moeilijk om te bewijzen dat er inderdaad lachgas in het spel was. Het medische hulpmiddel dat de politie nu onderzoekt, kan aantonen of er lachgas in ballonnen of cilinders zat.

Verschillende media meldden eerder dat slimme camera’s gebruikt zouden worden om te zien of automobilisten ballonnen opzogen achter het stuur. Maar volgens de politiewoordvoerder is dat geen optie. De camera’s zijn bedoeld om bijvoorbeeld appen achter het stuur op te sporen.

‘Niet tolereren in verkeer’

De politie en Veilig Verkeer Nederland waarschuwen dat lachgas in het verkeer gebruiken ongelooflijk gevaarlijk is. “Ook al is de werking van lachgas van korte duur, het is direct van invloed op de rijvaardigheid”, zei hoofdinspecteur Paul Broer er eerder over.

Bij het Trimbos-instituut adviseren ze mensen om een paar uur te wachten met rijden als ze lachgas hebben gebruikt. “We weten dat je er slechter van gaat rijden, maar hoe lang dat zo is nadat je hebt gebruikt, weten we eigenlijk niet.”

Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, stappen jongeren helemaal niet meer achter het stuur als ze een ballonnetje op hebben. De woordvoerder is duidelijk. “Dit mag in het verkeer niet getolereerd worden.”