Politiek

Politie en Defensie vergrendelen deel binnenstad Den Haag, nog geen boeren

De boeren hebben voor vrijdagochtend weer een demonstratie aangekondigd in Den Haag vanwege de veevoermaatregel van het kabinet. Maar iets voor half negen is het nog rustig op het Malieveld. Ook op de snelwegen zijn volgens de ANWB geen tractoren te zien.

Alle toegangswegen naar de binnenstad zijn afgesloten omdat de politie niet wil dat de boeren het winkelgebied in rijden. De politie is sinds vrijdagochtend vroeg met veel agenten in Den Haag. Grote vrachtwagens hebben de weg naar de toegangsweg van het Binnenhof versperd. Ze zijn neergezet bij de grote kruising, ingeklemd tussen de gebouwen van het ministerie van Financiën en de Hoge Raad.

Veevoermaatregel

Boeren meldden zich donderdagavond bij het parlementsgebouw met toeterende tractoren om zich te verzetten tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet. Ondanks het protest zette minister Schouten van Landbouw het plan wel door.

Lees ook: Boze boeren blijven in Den Haag voor voerdebat en stemming

Defensie stuurde donderdagavond op verzoek van de gemeente Den Haag al 25 vrachtwagens met ongeveer zestig militairen om de binnenstad af te zetten.

Noodbevel

De politie in de hofstad heeft via Twitter ontkend dat er een noodbevel van kracht is in de stad. “Op sociale media circuleren berichten dat er op dit moment in Den Haag sprake is van een noodbevel. Dat is onjuist. Wij staan in contact met de organisatie van het boerenprotest”, schrijft de politie op Twitter.

In het centrum van Den Haag zijn meer dan twintig legervrachtwagens op strategische plaatsen ingezet om deze af te schermen van mogelijke actievoerders. Naast de boeren zijn ook kermisexploitanten met vrachtwagens naar de stad gekomen om er vrijdag de demonstreren.

Demonstrerende boeren die een groot deel van donderdagavond met tractoren bij het Binnenhof in Den Haag aanwezig waren, zijn aan het begin van de nacht vertrokken. Onduidelijk is nog of ze naar huis zijn gegaan of naar een andere plek in de stad. De acties verliepen in een gemoedelijke sfeer en zonder incidenten.