Gezondheid

'Plaats Jehova's Getuigen onder verscherpt staatstoezicht'

Jehova’s Getuigen hebben een ernstig probleem wat betreft seksueel misbruik, melden beschuldigingen daarover niet (of met tegenzin) aan de politie en hebben ‘een verscherpt staatsonderzoek’ nodig omdat zij een ‘gesloten gemeenschap’ zijn. Dat is de conclusie van een rapport dat de Universiteit Utrecht vrijdag naar buiten brengt.

De onderzoekers kregen liefst 751 meldingen binnen. Dat blijkt uit de dagvaarding van het kort geding dat de Jehovah’s woensdag aanspanden tegen de publicatie van het onderzoek. Het AD heeft die dagvaarding ingezien. “In het rapport van de UU wordt ten onrechte getracht de bewering te rechtvaardigen dat Jehova’s Getuigen een gesloten gemeenschap zijn en een speciale interventie van de regering vereisen, inclusief toezicht op hun kinderen”, schrijven de advocaten van de Jehova’s.

Lees ook: Jehovah’s Getuigen proberen jarenlang misbruik van Hadassah onder de pet te houden

Niet of nauwelijks geholpen door de kerk

Driekwart van de slachtoffers van misbruik binnen de kerk van de Jehova’s Getuigen vindt dat ze door de kerk onvoldoende geholpen zijn. In het onderzoek deelden 751 respondenten een verhaal over seksueel misbruik. Bijna 300 mensen (292 om precies te zijn) deden dat voor zichzelf, 459 respondenten hebben melding gemaakt van misbruik van iemand in hun omgeving.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP