Gezondheid

KIJK TERUG: Persconferentie over coronabesmetting in Tilburg

In Nederland zijn de afgelopen 24 uur twee gevallen van coronabesmetting vastgesteld. In Tilburg geven de instanties tijdens een persconferentie vrijdagmiddag meer duidelijkheid over het eerste geval, een 56-jarige man uit Loon op Zand. Hij ligt in isolatie in het ziekenhuis.

Bij de persconferentie zit onder meer de Tilburgse burgemeester Theo Weterings. Daarnaast schuiven ook GGD-arts Ariene Rietveld en microbioloog Jean-Luc Murk van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis aan. Zij geven vanaf 12.30 uur antwoord op vragen van journalisten.

Het coronavirus in Nederland

Lange tijd leek Nederland de dans te ontspringen als het gaat om het coronavirus. België, Frankrijk, Duitsland; in alle landen om ons heen was al iemand besmet, maar in Nederland nog niet. Donderdagavond werd duidelijk dat er toch iemand besmet is.

Ongeveer 12 uur later, vrijdagochtend, blijkt er ook een tweede Nederlander besmet met het coronavirus. Het gaat om een vrouw uit Diemen, zij zit net als de man in quarantaine. Beide gevallen zijn recent in het door coronavirus geteisterde gebied Noord-Italië geweest. Toch hebben de patiënten volgens het RIVM geen link met elkaar.

Lees ook: Zo gaat de GGD te werk tijdens een contactenonderzoek

De grote vraag is nu welke mensen fysiek contact hebben gehad met de tweede coronagevallen. Om dat te achterhalen is de GGD begonnen met contactenonderzoek. Deze mensen worden gecontroleerd op mogelijke ziekteverschijnselen.

Wereldwijd zijn er al meer dan 83.000 besmettingen met het virus, waarvan bijna 79.000 in China. In totaal zijn er bijna 2900 besmette mensen aan het virus overleden.

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe coronavirus