Gezondheid

Pastoor Rombauts kan er juist in deze tijden niet zijn voor het zwaar getroffen Erp

Weinig plekken in Nederland zijn zo getroffen door het nieuwe coronavirus als het Brabantse Erp. Maar in deze moeilijke tijden kan de lokale pastoor Cees Rombauts er niet zijn voor zijn dorpsgenoten.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Stilte overheerst in de straten van Erp. Het dorp van nog geen 5000 inwoners verloor volgens Omroep Brabant al zeker acht, en mogelijk meer dan elf mensen aan het coronavirus. “Erp is toch wel heel hard getroffen, heel veel bekenden”, vertelt een van de bewoners.

Zaterdagavond vond er ter nagedachtenis aan de slachtoffers een lichtshow plaats en twee weken geleden werden honderden rozen neergelegd op de trappen van de Sint-Servatiuskerk. Juist in deze tijden moet pastoor Cees Rombauts het vanwege een longontsteking rustig aan doen. “Ik kan de overledenen niet bieden wat ik wil”, vertelt hij aan Hart van Nederland.

Palmzondag

Op deze Palmzondag is de Sint-Servatiuskerk slechts een uurtje open. Zo kunnen mensen als ze er behoefte aan hebben toch even langskomen. “Ik ben hier om stil te staan bij hetgeen wat er nu gebeurt”, vertelt een parochiaan. “Alles staat stil en ik hoop op iets voorspoedigs, iets goeds. Tijdens mijn bezoek aan de kerk dacht ik aan mijn familielieden, dat alles maar goed mag gaan.”

Wil Barten is organist van de kerk. Hij noemt deze tijden onvoorstelbaar. “Mensen gaan met hoogwerkers langs zorgcentra om afscheid te nemen van familieleden, het kan eigenlijk niet heftiger.”

Lees ook: Het hele land brandde zaterdagavond kaarsjes voor de slachtoffers, kijk hier hoe dat eruit zag

Eucharistievieringen op de zondag worden al vier weken niet meer gehouden in de kerk. De zieke pastoor vindt de volksgezondheid het belangrijkste. Toch valt het hem zwaar dat hij er niet voor de mensen kan zijn. “Het is heel verdrietig dat ik al vier weken niet iets kan doen voor de gemeente.”

Erp in rouw

De rozen op de trappen van de kerk zijn inmiddels verwelkt, maar het rouwen gaat door. Want iedereen kent direct of indirect wel iemand die is overleden. “Je schrikt ervan, vooral omdat je die mensen goed kent,” aldus een Erpenaar. “Dan denk je: potverdikke, waarom moet het ons nu overkomen?”

Juist nu het dorp zoveel behoefte heeft aan rouwverwerking, kan pastoor Rombauts daar vanwege zijn ziekte momenteel niet veel in betekenen. Dat raakt hem. “Vooral ook omdat ik de overledenen niet kan bieden wat ik wil. Ook vandaag is er weer een uitvaart,” vertelt hij. “Maar die is vanwege de coronacrisis zeer bescheiden van grootte.”

Over piek heen

Volgens de gemeente is er voorzichtig goed nieuws: de grote piek van het aantal besmettingen is voorbij. “Het wordt wat rustiger”, vertelt burgemeester Kees van Rooij. “Er worden minder mensen opgenomen, van de huisarts hoor je dat het rustiger wordt en in de verzorgingshuizen dat mensen uit quarantaine gaan.” Maar in Erp zijn ze nog niet van het virus af, benadrukt hij.

Bekijk hier de lichtshow in Erp terug