Politiek

Gronings dorp Overschild wordt gesloopt, maar of iedere inwoner een nieuw huis krijgt?

In het Groningse dorp Overschild werd vandaag begonnen met de sloop van drie huizen die onbewoonbaar zijn geworden door aardbevingsschade. Inwoners leven in huizen die op instorten staan, maar weten niet wanneer hun huis aan de beurt is om gesloopt te worden.

Er gelden drie verschillende regelingen in het dorp. En die regelingen zorgen ervoor dat de ene bewoner meer duidelijkheid heeft dan de andere. Vooral de bewoners van het buitengebied hebben nog geen zicht op sloop en nieuwbouw. Veel van deze woningen vallen onder het zogenaamd licht verhoogd risicoprofiel.

Eerst zien, dan geloven

Dorpelingen, verenigd in de Dorpsbelangengroep Versterking Overschild (DVO), hebben meegedacht over de versterkingsplannen en de toekomst van het dorp. Eerst zien, dan geloven. Dat gevoel overheerst. Rob Gramberg van de DVO is kritisch, vooral over de financiële regeling.

“De regeling op zich is oké, maar zij bepalen hoeveel geld je nodig hebt voor nieuwbouw en daar ben ik het niet mee eens. Veel mensen investeren eigen geld en anderen mokken en schikken zich in hun lot. Ik blijf strijden want ik wil een eerlijk bedrag voor nieuwbouw. Dus ik heb mijn handtekening nog niet gezet.”

Maaike de Vries leeft ook in onzekerheid.: “Ons huis wordt gesloopt, maar het is nog niet duidelijk wanneer. We hebben geen enkel idee hoe lang het gaat duren.” Het huis van de familie De Vries is schots en scheef, er zijn viltjes nodig onder de stoelen en tafels om nog een beetje recht te kunnen zitten. “Soms lig ik wakker en hoor ik het gekraak en dan denk ik: hoe lang houdt het huis het nog?”

Maatwerk

Een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ze er alles aan doen om de versterking voor iedereen in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk te regelen. “Maar het gaat hier om maatwerk en daarom is het een erg ingewikkelde operatie.”

Het zal nog jaren duren voordat de versterkingsoperatie van Overschild is afgerond. Vijf jaar is beloofd. Rob Gramberg: “Ik houd er rekening mee dat we over 10 jaar pas uit de ellende zijn.” Zijn dorpsgenoot Maaike de Vries: “Uitstel en uitstel, daar draait alles om.”