Gezondheid

Veteranen met ptss niet blij met nieuwe plek inloophuis: 'Het lijkt wel een gevangenis'

Veteranen in Den Bosch raken hun clubgebouw kwijt. Op deze plek wil de gemeente namelijk een stadscamping vestigen. De veteranen krijgen wel een alternatief pand van 55 vierkante meter, maar dat is niets vergeleken met de 800 vierkante meter die ze nu hebben. En al helemaal niet geschikt voor mensen met PTSS.

“Het nieuwe pand heeft geblindeerde ramen. Het is net een kleine gevangenis waar je inzit”, vertelt Jeroen Stam de oprichter van het veteranencentrum Ouwestomp. “Er is in het nieuwe pand ook geen invalide opgang, invalide veteranen kunnen hier dus niet komen.”

Stam was zelf bijna twintig jaar lang militair. In die twintig jaar nam hij onder andere deel aan missies in JoegoslaviĆ« en Afghanistan, hier zag hij vreselijke dingen waardoor hij PTSS kreeg. “Ik ben nog steeds onder behandeling”, vertelt hij. “Ik ben volop in therapie en het veteranencentrum is mijn ontspanning.”

Veilige omgeving

In het centrum komen jaarlijks zo’n 3500 oudgedienden, ze vinden er een veilige omgeving waar ze terecht kunnen met hun problemen. “Ze hoeven hier niet te zeggen dat het slecht met ze gaat”, legt Stam uit. “Een blik in hun ogen kan genoeg zijn om te herkennen dat er iets is. Even een kop koffie, een arm, een schouder. Ze kunnen erover praten, maar dat hoeft niet.”

Voor veel bezoekers van het veteranencentrum voelt het gebouw als thuiskomen, maar als het aan de gemeente ligt gaat dit in augustus veranderen. Dan moeten de veteranen uiterlijk uit het gebouw zijn.

Wethouder Roy Geers van de gemeente ‘s-Hertogenbosch laat weten met het Rijk en de provincie in gesprek te zijn om extra geld los te krijgen voor het centrum. Hiermee zouden ze de veteranen een betere oplossing kunnen bieden. Maar vooralsnog hoopt de club op een wonder zodat ze gewoon in hun eigen pand kunnen blijven.