112

Ouder stel stond uren in de kou door plofkraak in Amersfoort: 'Dit was echt heel heftig'

Amersfoort is rond 03.30 uur in de nacht van woensdag op donderdag opgeschrikt door een plofkraak op het Pieter Stastokerf. De pinautomaat is volledig uit de muur geblazen. Het is nog niet duidelijk of er geld is buitgemaakt en hoe de kraak precies plaatsvond.

Omwonenden in het winkelcentrum moesten voor enige tijd hun woning verlaten. Zij werden door politie uit hun huis geroepen en ergens anders ondergebracht.

‘Uren in de kou gestaan’

“De eerste knal was behoorlijk, maar de tweede knal was nog erger,” vertelt mevrouw van Empelen met tranen in haar ogen. Ze woont samen met haar man pal boven de getroffen plek. “Ik hoop dat de pinautomaat weggaat, dit was zo heftig.”

Om half vier ‘s nachts werd ze in haar pyjama op het plein voor haar huis in de kou gezet. “Snel een oude jas erover heen en weg, maar dan sta je daar ineens een paar uur te wachten.” In het winkelcentrum zaten eerst drie pinautomaten, maar ze werden stuk voor stuk opgeblazen.

Lees ook: Woningen ontruimd na plofkraak op geldautomaat in Amersfoort

Een andere buurtbewoonster hoorde vannacht niets van de ontploffingen. Ze liep dan ook niets vermoedend naar beneden, tot haar zoontje van zes haar op de knallen wees: “Nou mam, dankzij die twee knallen is er van slapen niets meer terecht gekomen.” Ze vindt het bizar, zeker omdat ze hier dagelijks winkelt. “Zo sta je er gisteren nog te pinnen en is nu alles kapot.”

Voortvluchtig

De politie is naarstig op zoek naar getuigen. De dader of daders zijn nog voortvluchtig. Een getuige zag kort na de plofkraak een man op een zwarte scooter wegrijden via de Holkerweg richting het Gerard van Velzenpad.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) besloot in december alle geldautomaten van de afgelopen tijd ‘s nachts buiten werking te stellen. Dit was een reactie op de vele plofkraken die de afgelopen maanden plaatsvonden.

Lees ook: Geldautomaten gaan met onmiddellijke ingang ‘s nachts dicht vanwege plofkraken