Misdaad

OM eist 3,5 jaar cel tegen oud-topman Vestia: 'Hij leefde als God in Frankrijk'

Erik Staal, de van fraude verdachte oud-topman van woningcorporatie Vestia, moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) 3,5 jaar de cel in. Bij het bekendmaken van de strafeis benadrukte justitie dat de verdachte “leefde als God in Frankrijk”.

Staal moest zich donderdag verantwoorden bij de rechtbank in Rotterdam. Justitie denkt dat de man die Vestia naar de rand van de financiële afgrond bracht, bijna 1,8 miljoen euro heeft weggesluisd bij een stichting waar hij destijds ook bestuurder van was. Naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar vindt het OM ook een bestuursverbod van vijf jaar op zijn plaats.

‘Hij kocht een Mercedes, jetski en theatertickets’

“Er bleek sprake van grootschalige privé-onttrekkingen uit de stichting door verdachte. De oud-topman heeft met dat geld als God in Frankrijk heeft geleefd. Hij heeft hiermee in strijd met de oorspronkelijke bedoelingen van de stichting – de Zuid-Afrikaanse townships van gedegen sociale huisvesting heeft beroofd”, stelde de officier van justitie. Staals bestedingen varieerden van de aankoop van een Mercedes GL400, een jetski voor zijn huis op Bonaire, de financiering van het huwelijksfeest van zijn zoon tot aan reizen. Maar ook alledaagse uitgaven zoals theatertickets, kleding en etentjes werden afgerekend van het geld.

De oud-bestuurder wordt in de al jaren voortslepende fraudezaak vervolgd voor verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. Ook wordt Staal verdacht van winkeldiefstal bij een bouwmarkt. Eind 2017 zou hij in Nieuwerkerk aan den IJssel met twee slijpschijven, een paar handschoenen, led-lampen, lichtschakelaars en een contactdoos zonder te betalen langs de kassa hebben willen lopen.

Grote financiële problemen

Vestia kwam in 2012 onder het bewind van Staal in grote financiële problemen door de handel in derivaten. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Samen met oud-commissarissen schikte Staal een paar jaar terug al voor miljoenen met Vestia om een rechtszaak over een schadevergoeding af te wenden.

De rechter doet naar verwachting op 5 maart uitspraak.

ANP