Misdaad

Oud-rechercheur Peter was betrokken bij verdwijningszaak Tanja Groen: 'Dit is heel serieus'

Oud-rechercheur Peter Van Heugten, tot 2010 betrokken bij het onderzoek naar Tanja Groen, volgt de opgraving op het kerkhof in Heugem op de voet. “Dit is echt heel serieus”, zegt hij, uitkijkend naar de verrichtingen van de forensisch onderzoekers op de begraafplaats. “Voor je een graf gaat openen, moet je echt iets in handen hebben.”

Van 1997 tot 2010 werkte Van Heugten in het gebied als rechercheur. Hij was dertien jaar lang betrokken bij de zaak rond de verdwijning van Tanja Groen. In 2010 ging hij met pensioen en heeft hij de zaak officieel overgedragen aan het coldcase team.

Lees ook: Wat is er gebeurd met Tanja Groen?

De zaak vergeten, deed hij nooit: “De zaak heeft me altijd heel erg beziggehouden. Wat me is bijgebleven van destijds, is dat er heel veel tips binnenkwamen, jaarlijks zo’n veertig tot vijftig tips, waaronder van paragnosten. Behalve als het aantoonbaar onzin was, trokken we alles na. We onderzochten in principe alles, helaas zonder resultaat.” De oud-rechercheur geeft aan dat het soms heel frustrerend was: “We hadden gewoon niks, ze leek in lucht opgegaan. Het was heel frustrerend, dat blijft ook.”

‘Worsteling van ouders moeilijk om te zien’

Van Heugten had goed en nauw contact met Corrie en Adrie, de ouders van Tanja, hij kwam er regelmatig over de vloer: “Het was een moeilijke periode, maar ook fijn. We waren bij haar ouders thuis en dan weet je dat ze nog elke dag leeft. Je ziet dan ook de worsteling van de ouders, maar je krijgt er ook mooi persoonlijk contact voor terug. Dat gebeurt niet altijd bij een politie-onderzoek, dat je zo nauw betrokken raakt. Dat was heel mooi, maar ook heel belangrijk. Die mensen zitten ook met heel veel vragen en daar zo goed mogelijk antwoord op geven is van meerwaarde.”

“Dit onderzoek in het graf moet heel zorgvuldig gebeuren om DNA-contaminatie te vermijden”, legt Van Heugten uit. “Wat hier gebeurt is heel zorgvuldig doordacht. Hier ligt een degelijk draaiboek onder.” Daarnaast denkt hij dat er naast antwoord op de vraag of er meer stoffelijke overschotten liggen, mogelijk ook uitsluitsel over een andere vraag komt.

Hij is als rechercheur altijd van twee scenario’s uit gegaan. “Of ze heeft een ongeluk gehad, of er was een misdrijf. In die tijd was er een grote bouwput bij de Kennedybrug over de Maas. Als ze daarin is gevallen en de volgende ochtend kiepte daar een vrachtwagen zand over, dan vind je haar nooit meer terug. Maar als ze in dit graf wordt gevonden, dan weet je zeker dat het een misdrijf was.”